Politie Groningen

Dinsdag 25 maart 2008

Provincie Groningen, 25-03-2008

Provincie Groningen: verkeersoverlast door gladheid

Dinsdagochtend vonden diverse verkeersongevallen plaats, als gevolg van de gladheid. Verspreid over de hele provincie zijn ruim 30 aanrijdingen geweest. In bijna alle gevallen ging het om materiële schade. Autos gleden van de weg en belandden tegen de vangrail, tegen verkeersborden of tegen bomen. Op de A7 is één persoon gewond geraakt. Bij Harkstede belandde een auto in het water. Twee inzittenden konden het voertuig zelfstandig verlaten. Eén persoon is door de brandweer bevrijd en is met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het ziekenhuis. In Blijham belandde een vrachtwagen van 40 ton naast de weg. Alle aanrijdingen hebben voor grote verkeersdrukte gezorgd, met name op de toegangswegen richting de stad Groningen.

Groningen: jongen aangehouden na vernieling

De politie heeft maandagavond een 16-jarige jongen uit Groningen aangehouden. Getuigen hadden gezien dat de jongen de ruit van een auto had vernield aan de Aquamarijnstraat in zijn woonplaats. Agenten in de burger konden de jongen op basis van het signalement verderop aanhouden. De jongen bekende de vernieling te hebben gepleegd. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: vrouw beroofd van tas

Een 65-jarige vrouw uit Groningen is maandagavond op de Pleiadenlaan in haar woonplaats beroofd. De vrouw fietste daar samen met haar echtgenoot. Plotseling kwam een onbekende man tussen beiden fietsen. Hij probeerde de tas van de vrouw weg te nemen. Het echtpaar kwam hierdoor ten val. Er ontstond een worsteling tussen de echtgenoot en de onbekende man. Hierbij werd de echtgenoot gestoken met een schroevendraaier. De onbekende man wist met de tas te ontkomen. De 64-jarige echtgenoot is met verwondingen aan zijn arm overgebracht naar het ziekenhuis. De onbekende man had een donkere huidskleur, een slank postuur en hij droeg donkere kleding. De politie onderzoekt de zaak.

Groningen: automobilist zonder rijbewijs aangehouden

De politie heeft maandagnacht een 28-jarige automobilist uit Hoogezand aangehouden. De man reed door de Hoekstraat in Groningen. Bij controle bleek dat het kenteken van de auto geschorst was. Bovendien was de man niet in het bezit van een geldig rijbewijs. De auto is voor onderzoek meegenomen naar het politiebureau. De man mocht na verhoor het bureau lopend verlaten.

Provincie Groningen: succesvolle alcoholcontrole en wetenschappelijk onderzoek

De politie heeft maandagavond en -nacht met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) een succesvolle alcoholcontrole gehouden. Door de politie werden 288 blaastesten afgenomen, waarvanéén bestuurder onder invloed van 0,6 promille alcohol bleek. Hij kreeg een rijverbod van drie uur. SWOV vroeg aan achtenzestig bestuurders medewerking aan het wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek is gericht op het verzamelen van kennis hoe het gebruik van drugs en medicijnen in het verkeer bestreden kan worden. Eenenvijftig bestuurders werkten mee aan een bloedtest en veertien aan een speekseltest. De controles werden verricht op de Turfsingel en Laan 1940-1945 in Groningen, de Noorderweg in Marum en de Tolberterstraat in Leek.

Oosternieland: autos botsen

Maandagmorgen zijn op de Oosternielandseweg twee automobilisten tegen elkaar gebotst. Een 43-jarige bestuurder uit t Zandt nam een bocht te kort en botste frontaal op een 35-jarige bestuurder uit Usquert. De man uit Usquert klaagde over een pijnlijke nek. Toevallig reed op dat moment een ambulance voorbij. De medewerkers onderzochten de man en hij kon weer naar huis. Van beide autos werd het kentekenbewijs ingenomen, vanwege de grote schade aan de autos. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Winschoten: fietser licht gewond

Een 18-jarige fietser uit Scheemda is maandagmiddag licht gewond geraakt. De man fietste over de Sint Vitusholt richting de Grintweg. Kort achter hem reed een 22-jarige vrouw uit Oostwold (gemeente Scheemda) in haar auto. De fietser stak ineens de weg over en de vrouw kon hem niet meer ontwijken. Ze remde nog wel, maar dit kon niet voorkomen dat hij over de motorkap klapte. Hij liep lichte wondjes op en vermoedelijk een hersenschudding. De politie maakt een rapportage van het ongeval.

Musselkanaal: muziekinstallatie en eigenaar meegenomen

De politie heeft maandagavond in een woning in Musselkanaal een 29-jarige man aangehouden voor mishandeling en het veroorzaken van geluidsoverlast. Agenten waren al eerder aan de deur geweest en gaven hem in eerste instantie een waarschuwing. Die sloeg hij in de wind, want korte tijd later was het weer raak. De muziek stond hard en een gesprek met de bewoner was amper mogelijk. Hij wilde niet meewerken en uitte dreigende woorden richting de agenten. Wel zette hij de muziek zachter en beloofde de agenten beterschap. Zij reden vervolgens weg om te voet bij de woning terug te keren om ervoor te zorgen dat de overlast echt voorbij was. De bewoner bleek verhaal te gaan halen bij de buurman. Dit mondde uit in een mishandeling en de buurman hield hem vast in afwachting van de agenten. De man en zijn tv- en muziekinstallatie werden meegenomen. Hij is ingesloten voor nader onderzoek.