ABVAKABO FNV

Bond en bieb schikken

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) was op tweede paasdag gewoon open. De rechtbank in Amsterdam heeft hierover een schikking getroffen tussen de bibliotheek en vakbond ABVAKABO FNV. De bond had het kort geding aangespannen omdat het besluit tot opening eenzijdig door de directie was genomen.

Wel moet de bibliotheek tot juli 2009 bij volgende feestdagen expliciet toestemming vragen aan de vakbond en aan haar eigen ondernemingsraad, alvorens de instelling haar deuren mag openen.

ABVAKABO FNV is `'gematigd positief'' over de schikking, aldus een woordvoerder. De bond had het kort geding aangespannen, omdat de directie van de OBA geen overleg zou hebben gevoerd met de ondernemingsraad of het personeel, waardoor ze volgens de vakbond de cao schond. Abvakabo vroeg zich af hoe vrijwillig de werknemers zich voor maandag hebben aangediend en in hoeverre druk is uitgeoefend op hen om zich aan te melden.

Directeur Hans van Velzen van de bibliotheek noemde de stap naar de rechter `'erg vreemd''. Volgens hem was het juist gek geweest als de bibliotheek maandag niet open had mogen zijn. De OBA verwacht dan 7000 tot 10.000 bezoekers. `'Naast ons zitten het Stedelijk Museum en Nemo, die zijn open. We zijn ook veel meer dan alleen een bibliotheek, want in ons pand zitten ook een restaurant en expositieruimtes'', aldus Van Velzen.