Gerechtelijke organisatie

Twintig jaar gevangenis voor moord

's-Hertogenbosch, 21 maart 2008 - Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft een 37-jarige man veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor de moord op een directeur van een bedrijf in Raamsdonkveer in december 2005.

In een bedrijfspand in Raamsdonksveer heeft de verdachte op 9 december 2005 opzettelijk met een handvuurwapen meerdere kogels afgevuurd op het hoofd en het lichaam van een man. Ten gevolge daarvan overleed het slachtoffer enkele uren later in het ziekenhuis.

Het hof is van oordeel dat er sprake is van moord omdat er diverse momenten zijn geweest waarop de verdachte de gelegenheid heeft gehad om zich te beraden. Hij is eerst naar zijn huis gereden om zijn vuurwapen te pakken. Bij het bedrijfspand aangekomen loopt verdachte vervolgens na enig tijd naar zijn auto, pakt het vuurwapen, laadt het door, steekt dat bij zich en loopt weer het gebouw in. Tenslotte pakt de verdachte tijdens het gesprek met het slachtoffer zijn wapen uit zijn broekzak en richt het rustig en direct op het slachtoffer. Het duurt vervolgens enkele seconden voordat de verdachte een schot lost richting het slachtoffer.

Deskundigenrapporten wezen uit dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar was tijdens het plegen van de moord. Het hof legt daarom geen tbs op.

Het hof acht het risico dat de verdachte opnieuw een levensdelict zal plegen niet groot en legt hem daarom geen levenslange gevangenisstraf op. Het vermoorden van de man heeft zich afgespeeld in de zakelijke sfeer waarbij een verschil bestond over financiële verplichtingen. Er zijn geen aanwijzingen dat de verdachte op een bepaald moment volstrekt willekeurig een ander zou doden. Het hof doet hiermee niets af aan de ernst van de zaak, maar geeft aan dat slechts in uitzonderlijke omstandigheden een levenslange gevangenisstraf passend is voor moord.

De rechtbank Breda legde hem op 11 mei 2006 eveneens 20 jaar op.

LJ Nummer

BC7360

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 21 maart 2008 Naar boven