Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

Ontwrichting treinverkeer door sneeuw is blamage De massale uitval door bevroren wissels, vandaag tijdens de ochtendspits in Rotterdam, is de zoveelste regelrechte blamage. Dat vindt Reizigersvereniging ROVER. Gedurende de ochtendspits was Rotterdam nagenoeg onbereikbaar. ROVER heeft ProRail om opheldering gevraagd, en kreeg te horen dat de wisselverwarmingen niet waren aangeslagen omdat er een "verkeerd type sneeuw was gevallen". Navraag bij het KNMI leerde dat er vandaag qua weertype niets bijzonders aan de hand was, en dat er sneeuw is gevallen die in Nederland volstrekt gebruikelijk is.

ROVER vindt het onbestaanbaar dat de spoorweginfrastructuur in Nederland nog steeds niet is opgewassen tegen het Nederlandse weer. Wanneer er een meter sneeuw valt, het 25 graden vriest of het is windkracht 10, dan heeft ROVER begrip voor het ontstaan van problemen op het spoor. Maar een paar centimeter doodgewone sneeuw bij dooiend weer mag nooit de oorzaak zijn van het totaal van slag raken van de railinfrastructuur. De wisselverwarmingen, die dienen om vastvriezen van de bewegende onderdelen van wissels te voorkomen, hadden gewoon hun werk moeten doen.

Woordvoerder Rikus Spithorst: "Ik heb geen verstand van sneeuw. Maar mijn boerenverstand zegt me dat als iets koud is, en wit, en het komt in vlokken uit de lucht vallen: dan is het dus sneeuw. Dan kan het niet zo zijn dat dat niet wordt opgemerkt en dat daardoor de wisselverwarmingen niet aan worden gezet en de boel vastvriest. Dat moet anno 2008 toch technisch te regelen zijn? Dit is een regelrechte blamage."

ROVER zal bij de Minister van Verkeer en Waterstaat zijn beklag doen over de storingen in Rotterdam van vandaag.
Pagina geplaatst: 25 maart 2008