KNHS


Drentse Bert-Jan Zuidema onverslaanbaar (compleet persbericht) 23 maart 2008
Bert-Jan Zuidema met Update

1 | 2 | 3

KNHS Indoorkampioenschappen Springen - ERMELO (KNHS) Bert-Jan Zuidema was tijdens de afsluiting van de serie KNHS Indoorkampioenschappen, het springen in de klasse Z en ZZ voor zowel paarden als ponys, onverslaanbaar. De 27-jarige springruiter uit het Drentse Linde pakte na een spannende strijd de titel in de klasse Z, om vervolgens nogmaals toe te slaan in het ZZ. Bij de ponys in de categorie D en E ging de titel in de hoogste klasse ZZ naar Vronie van der Rijt (Gerwen-Nuenen), terwijl Sanne de Jong (Aalsmeer) de Z-rubriek bij de C-ponys aanvoerde.

In de klasse ZZ, het hoogste niveau in de basiswedstrijdsport waarbij de parcoursen zijn uitgeschreven op 1.35 m hoogte, werd sterk gereden. Acht combinaties bleven na twee manches over voor de barrage. Oud-kampioen Michel van der Knaap (Putten) hij won de titel in 2006 reed de barrage met Stand By (v. Dark dAmour) efficiënt en snel. Veel sneller leek het niet te kunnen gaan. Maar direct daarna liet Chayenne Wiskerke (Kruiningen) zien dat een rappere ronde weldegelijk mogelijk was. Met VDL Rocksina (v. Corland) reed ze vooral korte wendingen zonder het ritme te verliezen. De 18-jarige titelverdedigster dook een seconde onder de tijd van Van der Knaap. De andere finalisten hadden geen schijn van kans; in de haast maakten ze fouten. Behalve Bert-Jan Zuidema. Met de Z-titel al op zak kreeg hij met Update (v. Monaco) vleugeltjes. Zuidema koos ook voor controle dus korte wendingen - boven een topsnelheid en won. Er zat niet meer in, Bert-Jan heeft verdiend gewonnen, aldus de Zeeuwse VWO-scholiere Wiskerke. Je wilt natuurlijk altijd meer, maar een tweede plaats is gewoon heel goed. Van der Knaap pakte brons.

Onbevangen
Met een brede lach nam Zuidema de felicitaties in ontvangst. In de klasse Z was hij reeds elf finalisten voorgebleven in de spannende barrage. De 20-jarige Yvonne van Dijk (Annen) had met Urlando (v. Indoctro) zonder springfouten een scherpe tijd neergezet. Junior Anoek van der Pluijm, in 2005 Hippiade-kampioene bij de ZZ-ponys, leek op weg naar de overwinning tot Silvy (v. Emilion) in een ultrakorte wending helemaal stil viel. De amazone uit Made was daardoor een fractie langzamer dan Van Dijk. Maar Zuidema gaf zijn collegas een lesje barrage rijden. Kort draaiend en toch het overzicht behoudend stuurde hij UB40 (v. Voltaire) naar de zege in de Z. Dit kun je niet bedenken. Ik kwam hier onbevangen naartoe, beide paarden sprongen heel goed. Voor UB40 was dit de eerste keer dat ik hem echt voor de overwinning reed. Hij heeft veel kwaliteit. Ik kan hard rijden, want hij blijft van het hout. Ik kon me gelukkig weer goed concentreren nadat ik het Z had gewonnen. Ik weet dat Update, mijn ZZ-paard, een vlug paard is en ik kom hier niet om te oefenen. Hij deed het allemaal zo makkelijk, aldus de dubbele kampioen, die samen met zijn vader een springstal runt. Overigens kon Zuidema in de klasse ZZ pas meedoen nadat een collega, die tijdens de Drentse regiokampioenschappen beter had gepresteerd, uitviel. Ach, zo heb ik ook wel eens iemand blij gemaakt, merkte Zuidema nuchter op.

Weer Brabant
In de hoogste klassen bij de ponys in de D- en E-categorie heersten, net als een week eerder, de amazones uit Brabant. Ank van Dongen (Prinsenbeek) won het Z-DE met Marktzichts Boy (v. Catano). De Limburgse Jill Mulder was wel sneller, maar een springfout wierp haar terug naar de vierde plaats. De kampioene uit Brabant werd op het podium geflankeerd door Anne te Brake uit Groenlo (zilver) met Jasper en Beau Graatsma uit Zwolle (brons) met Misses Jones (v. Thriantas Norbert). Opmerkelijk genoeg zijn de ponys Jasper en Misses Jones veel ouder dan hun amazones: Misses Jones is 17, Jasper al 23. De achtjarige kampioen Boy staat aan het begin van zijn carrière. Het parcours was best moeilijk, want de hindernissen stonden wijd van elkaar en Boy heeft niet zo grote galop, dus hij moest zich flink strekken. Maar hij heeft een gouden hart´, benadrukt de 15-jarige Van Dongen.
Haar regiogenoot Vronie van der Rijt (Gerwen bij Nuenen) was de beste in de klasse ZZ-DE. Met Erbees Odine, een twaalfjarige merrie, scheurde ze in de barrage de vier overgebleven tegenstanders voorbij. Twee jaar geleden won de inmiddels dertienjarige Van der Rijt de MC-indoortitel, waarna ze overstapte op Odine. In het begin was Odine niet zo makkelijk, ze moest rustiger worden. Dankzij de lessen van Maikel van der Vleuten is dat gelukt. Het is een echte barragepony. Ze weet wanneer ze hard mag. Van der Rijt neemt met Odine deel aan de competitie om de Roelofsen Raalte Trophy en gaat dit jaar ook internationale wedstrijden rijden. Shanice Roozeboom (Punthorst) werd tweede, voor Anne Fritsen (Aarle-Rixtel) met Ircolando.

Mooi afscheid
In de klasse Z voor C-ponys werd wisselend gepresteerd. De zes barragekandidaten staken duidelijk boven de (meeste) andere deelnemers uit. Na een alles of niets-strijd bleef Sanne de Jong iedereen voor door niet snel maar wel foutloos te rijden. Een bijzondere overwinning voor de dertienjarige amazone uit Aalsmeer, want haar pony Maximiliaan was al verkocht. Voor deze wedstrijd is hij nog een weekje teruggekomen. Dit is een mooie afsluiting. Ik ben gewoon te groot voor Max, waardoor het rijden al niet zo lekker meer ging. Het is niet verdrietig om afscheid te nemen: hij blijft in de buurt en hij krijgt een goed thuis. Sanne komt uit een echte paardenfamilie: vader Marco is ruiter, instructeur en parcoursbouwer, moeder Jantien van Zon rijdt ook paard en is eindredacteur van het KNHS-maandblad PaardenSport. Oud-kampioenen Megan Laseur (Soest) en Karin Hop (Nijkerk) kregen de zilveren en bronzen medaille omgehangen.

Auteur: Petra Baas

Kijk hier voor de volledige uitslagen.

uitslagen paarden

klasse ZZ: 1. Bert-Jan Zuidema (Linde) Update 0-29.82
2. Chayenne Wiskerke (Kruiningen) VDL Rocksina 0-30.79
3. Michel van der Knaap (Putten) Stand By 0-31.72

Z: 1. Bert-Jan Zuidema (Linde) UB40 0-30.26

2. Yvonne van Dijk (Annen) Urlando 0-31.46

3. Anoek van der Pluijm (Made) Silvy 0-31.64

uitslagen ponys

ZZ-DE: 1. Vronie van der Rijt (Gerwen) Erbees Odine 0-30.56 2. Shanice Roozeboom (Punthorst) Roxet 0-32.93
3. Anne Fritsen (Aarle-Rixtel) Indorado 0-33.27

Z-DE: 1. Ank van Dongen (Prinsenbeek) Marktzichts Boy 0-32.16 2. Anne te Brake (Groenlo) Jasper 0-32.98
3. Beau Graatsma (Zwolle) Misses Jones 0-34.42

Z-C: 1. Sanne de Jong (Aalsmeer) Maximiliaan 1-42.90 2. Megan Laseur (Soest) Crunch 4-28.04
3. Karin Hop (Nijkerk) Fleur 4-28.98

Foto's: DP events