Politie Twente

Persberichten Politie Twente dinsdag 25 maart 2008

Jongeren aangehouden voor spuiten graffiti

Almelo

In Almelo zijn tussen donderdag 6 en vrijdag 21 maart zestien jongeren, variërend in leeftijd tussen 15 en 22 jaar aangehouden. De jongens, voornamelijk afkomstig uit Almelo, Rijssen en Tubbergen, worden er van verdacht veelvuldig graffiti te hebben gespoten op verschillende locaties in Almelo.

Sinds december 2007 zag de politie in Almelo het aantal aangiftes van het spuiten van graffiti aanzienlijk stijgen. Meerdere gebouwen, waaronder het Banis-gemaal, het politiebureau en de Rechtbank in Almelo werden door graffitispuiters beklad. Ook trokken een gedeelte van de jongeren door de Almelose wijk Haghoek, waarbij verschillende woningen werden bespoten met graffiti.

De politie stelde een onderzoek in naar de daders van de gespoten leuzen en afbeeldingen. Uit het onderzoek bleek dat er meerdere groepen jongeren in Almelo actief waren op het gebied van graffiti-spuiterij. De groepen maakten zich in wisselende samenstellingen schuldig aan het spuiten van zogenaamde 'tags'. Hierbij was dikwijls sprake van een rivaliserende houding tussen de genoemde groepen, waarbij elkanders graffiti werd "overschreven".

Op vrijdagavond 29 februari zag een parkeerbeheerder dat een aantal jongeren graffiti spoten op een muur van een parkeergarage aan de Rosa Luxemburgstraat. Drie daders, twee 16-jarige Almeloërs en een 16-jarige Tubbergenaar, werden na onderzoek op donderdag 6 maart aangehouden en in verzekering gesteld.

Het onderzoek naar meerdere graffitispuiters in en om Almelo werd voortgezet, waarbij in totaal nog dertien andere jongeren, variërend in leeftijd tussen 15 en 22 jaar, werden aangehouden. De jongeren, voornamelijk afkomstig uit Almelo, Rijssen en Tubbergen, werden allen verhoord op het politiebureau. Nadat zij een verklaring hadden afgelegd, werd proces-verbaal opgemaakt en werden de jongeren doorverwezen naar Justitie. Nagenoeg alle betrokkenen zijn, in afwachting van een zitting, in vrijheid gesteld. Eén jongere werd in bewaring gesteld, omdat hij schorsingsvoorwaarden had geschonden. De politie in Almelo sluit niet uit dat er de komende tijd meer aanhoudingen worden verricht naar aanleiding van het spuiten van graffiti. (08-015185 / 08-026589)

Skeelerend meisje aangereden

Nijverdal

Een 10-jarig meisje uit Nijverdal raakte maandag 24 maart gewond, toen zij op de Grotestraat in haar woonplaats werd aangereden door een 51-jarige automobilist uit Almelo.

Op maandag 24 maart werd omstreeks 15.45 uur gemeld dat er een aanrijding had plaatsgevonden op de Grotestraat in Nijverdal. Ter plaatse bleek dat een 10-jarig meisje uit Nijverdal op skeelers de voetgangersoversteekplaats had willen oversteken. Een 51-jarige automobilist uit Almelo reed over de Grotestraat, komend vanaf de richting van Raalte. Bij de voetgangersoversteekplaats zag de man het plotseling overstekende meisje over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg, waarbij het meisje gewond raakte. Zij werd met onbekend letsel per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. (08-037076)

Bromfietsster geeft per ongeluk gas

Nijverdal

Een 16-jarig meisje uit Nijverdal raakte maandag 24 maart gewond, toen zij met haar scooter plotseling de Wierdensestraat in haar woonplaats opreed. Het meisje kwam bij de manoeuvre in aanrijding met een 73-jarige automobilist uit Zwolle.

Op maandag 24 maart werd omstreeks 16.55 uur gemeld dat er een aanrijding had plaatsgevonden op de kruising van de Kruidenlaan en de Wierdensestraat in Nijverdal. Ter plaatse bleek een 16-jarige scooterbestuurster uit Nijverdal in aanrijding te zijn gekomen met een 73-jarige automobilist uit Zwolle. Uit de verklaring van het meisje bleek dat zij met haar scooter voor het verkeerslicht op de Kruidenlaan had staan wachten, om de Wierdensestraat te kunnen oversteken. Omdat haar scooter dreigde af te slaan, gaf het meisje gas, in de veronderstelling dat zij haar rem ook bediende. De scooter schoot echter plotseling de rijbaan van de Wierdensestraat op, waar de 73-jarige automobilist een aanrijding niet kon voorkomen.

Bij de aanrijding raakte het 16-jarige meisje uit Nijverdal gewond, Zij werd met onbekend letsel per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis. (08-037089)

Beschonken bestuurder moet rijbewijs inleveren

Enschede

Het rijbewijs van een 54-jarige man uit Enschede werd maandag 24 maart ingevorderd, omdat de man onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde op de Landweerweg in Enschede.

Op maandag 24 maart zagen surveillerende agenten omstreeks 19.50 een automobilist rijden over de Lossersestraat in Enschede. De bestuurder reed slingerend en kwam daardoor meerdere keren op de verkeerde rijbaan terecht. De agenten zetten de man aan de kant op de Landweerweg in Enschede. Toen de man, een 54-jarige Enschedeër, aan een ademanalyse onderworpen werd, blies hij 1,72 promille. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd en proces-verbaal wordt opgemaakt. (08-037126)

Auto in de sloot, rijbewijs ingevorderd

Markelo

Het rijbewijs van een 21-jarige automobilist werd maandag 24 maart ingevorderd, omdat de man op de Leusmanweg in Markelo, onder invloed van alcohol, met zijn auto in een sloot was gereden.

Op maandag 24 maart zagen surveillerende agenten op de Leusmanweg in Markelo een auto in de sloot liggen. Een groepje omstanders was bezig het voertuig te kantelen, om zo de inzittenden uit de auto te kunnen bevrijden. De inzitten bleven ongedeerd.

Uit verklaringen bleek dat de auto bestuurd werd door een 21-jarige man uit Ede (Gld.). De man was de macht over het stuur kwijt geraakt, toen de achterzijde van de auto op het sneeuwde wegdek uitbrak. De auto reed vervolgens de sloot in.

Toen de bestuurder aan de gebruikelijke alcoholcontrole werd onderworpen, bleek hij onder invloed van alcohol te verkeren. De man blies 1,28 promille. Het rijbewijs van de 21-jarige, een beginnend bestuurder, werd ingevorderd. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. (08-037179)

Kinderen gooien takken op rijbaan

Enschede

Drie Enschedese jongens van 12, 10 en 8 jaar werden maandag 24 maart aangehouden, omdat zij takken op de rijbaan van de N35 hadden gegooid.

Op maandag 24 maart werd omstreeks 14.25 uur gemeld dat er een drietal kinderen op de rijbaan van de N35 in Enschede liep en takken op de weg gooide. Ter plaatse, ter hoogte van hectometerpaal 70.0, troffen agenten de kinderen aan. Het drietal, Enschedese jongens van 12, 10 en 8 jaar, werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na een verklaring te hebben afgelegd konden de kinderen door hun ouders worden opgehaald. Alle drie zullen worden doorverwezen naar HALT. (08-037062)

Jongere vernielt lamp

Den Ham

Een 15-jarige jongen uit Den Ham werd maandag 24 maart aangehouden, omdat hij bij een restaurant aan de Dorpsstraat een lamp vernield heeft.

Op maandag 24 maart werd omstreeks 20.00 uur gemeld dat een jongen een lamp vernield had bij een restaurant aan de Dorpsstraat in Den Ham. Ter plaatse spraken agenten met de 51-jarige eigenaar van het restaurant. Hij vertelde dat hij een jongen had betrapt, terwijl deze een lamp nabij het restaurant vernielde. Hij had gezien hoe de jongen de lamp uit de fitting draaide en kapot gooide op straat. De eigenaar droeg de jongen, een 15-jarige inwoner van Den Ham, over aan de politie en deed aangifte van vernieling. De agenten hielden de jongen aan en namen hem mee naar het politiebureau.

Na een verklaring te hebben afgelegd kon de 15-jarige het politiebureau weer verlaten. Hij zal worden doorverwezen naar HALT. (08-037124)

Zwangere vrouw gewond bij aanrijding

Nijverdal

Een 38-jarige vrouw uit Borne raakte dinsdag 25 maart gewond, toen zij in haar auto werd aangereden op de Wierdensestraat in Nijverdal. Bij de aanrijding waren een 22-jarige vrouw uit en een 28-jarige man uit Wierden betrokken.

Op dinsdag 25 maart werd omstreeks 08.45 uur gemeld dat er een aanrijding had plaatsgevonden op de Wierdensestraat in Nijverdal. Ter plaatse bleek een drietal automobilisten met elkaar in aanrijding te zijn gekomen. Uit verklaringen bleek dat een 38-jarige vrouw uit Borne over de Wierdensestraat, komend vanaf de richting van de Burgemeester H. Boersingel, was gereden. Doordat het verkeer voor haar stagneerde, remde de vrouw af. Een 22-jarige vrouw uit Wierden, die achter de 38-jarige reed, remde ook op tijd. Een 28-jarige man uit Wierden, die achter de 22-jarige reed, merkte echter te laat op dat zijn voorgangsters remden. Een aanrijding was het gevolg.

Bij de aanrijding raakte de 38-jarige Bornse, die reeds 8 maanden in verwachting is, gewond. Zij werd met rug- en buikklachten per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Almelo. (08-037254)

Gewonde bij frontale aanrijding

Diepenheim

Een 36-jarige automobilist uit Borculo is dinsdagmorgen 25 maart om ongeveer 07.45 uur ernstig gewond geraakt bij een frontale aanrijding op de Deldensestraat in Diepenheim. Nadat hij door de brandweer was bevrijd werd het slachtoffer met behulp van een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Enschede gebracht.

Dinsdagmorgen 25 maart om ongeveer 07.45 uur werd gemeld dat op de kruising Needsestraat - Oude Haaksbergerweg - Deldenerstraat, op de grens van Hengevelde en Diepenheim, een ernstige aanrijding had plaatsgevonden. Ter plaatste bleek de aanrijding te hebben plaatsgevonden op de Deldensestraat, op Diepenheims grondgebied. Een 36-jarige automobilist uit Borculo, komend uit de richting Neede, heeft vermoedelijk een drietal personenauto's, die stil stonden voor de kruising met de Oude Haaksbergerweg en de Needsestraat, te laat opgemerkt. De drie stonden te wachten om een strooiauto, die over de Oude Haaksbergerweg reed, voor te laten gaan. Het slachtoffer heeft waarschijnlijk getracht een aanrijding te voorkomen en is daardoor naar links uitgeweken en kwam daarbij in aanrijding met een vrachtwagencombinatie, bestuurd door een 34-jarige man uit Goor, die uit de tegenovergesteld richting, vanuit Hengevelde kwam.

Door de frontale aanrijding raakte de automobilist ook nog de laatste personenauto in de rij van drie die stonden te wachten voor de Oude Haaksbergerweg. Deze auto werd bestuurd door een 56-jarige man uit Zelhem. De 56-jarige bleef ongedeerd maar zijn auto moest worden afgesleept. Het 36-jarige slachtoffer kwam na aanrijding op zijn kant terecht in de berm van de Deldensestraat. Hij zat bekneld en de brandweer, samen met ambulancepersoneel, is een uur bezig geweest om hem uit zijn benarde positie te bevrijden. Toen dit was gedaan werd hij met behulp van een traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Enschede waar hij met onbekend letsel is opgenomen en direct werd geopereerd.

Nadat de Afdeling Verkeersongevallenanalyse van de politie Twente zijn onderzoek ter plaatste had afgerond, konden de vrachtwagencombinatie, die beladen was met containers met roestvrijstaal, en de beide personenauto's worden afgesleept.

Hierna kon de weg worden schoongemaakt en kon het verkeer weer van de weg gebruikmaken. Al met al is de Deldensestraat ter plaatste van het ongeval tot 11.30 uur voor alle verkeer afgesloten geweest. (08-037348)

tel: 053-4555588


---- --