Deelgemeente Charlois Rotterdam

Geslaagde horeca-actie in de Tarwewijk

Woensdag 12 maart heeft de deelgemeente Charlois de eerste integrale horeca-actie van dit jaar gehouden in de Tarwewijk. Vertegenwoordigers van Politie, Rijksbelastingdienst, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Gemeentebelastingen, Eneco, de Voedsel en Warenautoriteit en de deelgemeente bezochten in totaal veertien ondernemingen in de wijk en troffen daarbij heel wat aan.

In het veiligheidsbeleid van de deelgemeente Charlois is veel aandacht voor het bestrijden van overlast. Daartoe is er regelmatig overleg met ondernemers. Daarnaast worden zij een paar keer per jaar onverwachts bezocht tijdens integrale horeca-acties.

Doel hiervan is het oplossen van overlast en onrechtmatigheden, verbeteren van de kwaliteit van de (horeca)ondernemingen en bevorderen van de naleving van wet- en regelgeving. Vooral op de Mijnsherenlaan en in de Bas Jungeriusstraat zijn er ondernemingen die overlast veroorzaken, waardoor bewoners, winkeliers en voorbijgangers zich onveilig voelen.

Tijdens de integrale horeca-actie is gecontroleerd op vergunningen, illegale arbeid, kwaliteit van voedsel, gemeentelijke belastingen en onterechte sociale uitkeringen en inkomsten.

Resultaten

Politie-Horecataken gaf vier bestuurlijke waarschuwingen. Twee aan de exploitanten van een ijssalon in de Mijnsherenlaan. Daarnaast kregen een afhaalrestaurant in de Bas Jungeriusstraat en een café aan de Brielselaan er allebei één.

De ijssalon aan de Mijnsherenlaan en het café aan de Brielselaan werden gesloten; de leidinggevenden die in de drank- en horecavergunningen vermeld staan, waren niet in de zaak aanwezig en dat is nu eenmaal verplicht.

Ook gaf de politie een boete aan de beheerder van een kapsalon in de Mijnsherenlaan, omdat hij zich niet kon legitimeren.

Gemeentebelastingen gaf de exploitant van een café in de Mijnsherenlaan te kennen dat beslag zou worden gelegd, omdat hij hen nog ruim 1000 moest betalen. De ondernemer schrok daar zo van, dat hij meteen alles betaalde.

Verder stuurt de Gemeentelijke Belastingdienst zeven ondernemingen een naheffing, omdat zij hun Bedrijfsreinigingsrecht en reclame-/precariobelasting niet hebben betaald.

De Voedsel en Warenautoriteiten schreef twee waarschuwingen uit. Een ervan was voor de ijssalon in de Mijnsherenlaan. Hier waren de etenswaren niet op temperatuur. De andere was voor een koffiehuis in de Wolphaertsbocht. Hier werden uitwerpselen van ongedierte gevonden.

De Rijksbelastingdienst gaf schriftelijke waarschuwingen aan twee afhaalrestaurants in de Bas Jungeriusstraat. Hier klopten de kasboeken niet. Verder doet de Rijksbelastingdienst nader onderzoek naar de bedrijfsvoering en rechtsvorm van de ondernemingen aan de Mijnsherenlaan. Ook de Politie houdt dit goed in de gaten.

Eneco sloot de elektriciteit af van het café aan de Brielselaan; hier waren de ijkzegels van de meters vervalst. Tegen de ondernemer wordt aangifte gedaan.

Verbroken zegels waren er bij de kapsalon aan de Mijnsherenlaan. De ondernemer krijgt hiervoor een boete van Eneco. Bij twee cafés, aan de Pleinweg en de Brielselaan, komt Eneco terug om een gasmeter vast te zetten en om een nieuwe elektriciteitsmeter te plaatsen. De medewerker van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noteerde alle persoonsgegevens en gaat controleren of er sprake is van fraude met uitkeringen.

Kortom: de horeca-actie leverde zoveel op wat niet klopt, dat er zeker vaker gecontroleerd zal worden. [s?deelgemeenten .Openbaar_60327.Deelgemeenten_60666.Deelgemeente Charloi_350015.Actueel_350016.Nieuws_350022.type nieuwsberichten_2167799.Geslaagde horeca-act_2190494]
---

Deelgemeente Charlois, 25-03-2008