FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten dreigt taxiwerkgevers met rechtzaak wegens terugdraaien afspraken

Vakbond FNV Bondgenoten overweegt serieus om naar de rechter te stappen om werkgeversvereniging in de taxibranche KNV te dwingen zich aan de cao Taxi te houden. Reden is dat KNV een drietal cao-afspraken wil terugdraaien. Het gaat om afspraken die de cao duidelijker moeten maken.

De bond heeft de KNV al schriftelijk gesommeerd zich aan de eerder gemaakte afspraken te houden. Remko Mast, bestuurder FNV Bondgenoten: "Ik kom er liever aan de onderhandelingstafel uit, maar als het moet stap ik naar de rechter. KNV is al jaren een onbetrouwbare gesprekspartner en nu is de maat vol".

Remko Mast, bestuurder van FNV Bondgenoten: "In de taxiwereld is het onder werkgevers jammer genoeg gebruikelijk om allerlei trucs te bedenken om de werknemers een poot uit te draaien. In de nieuwe cao Taxi hebben we een aantal afspraken helderder omschreven om daar paal en perk aan te stellen. Werkgevers hebben daar gewoon hun handtekening onder gezet. Sterker nog, de boekjes met de cao-tekst lagen al bij de drukker".

Naderhand zijn de werkgevers er volgens Mast er achter gekomen wat de gevolgen zijn van de nieuwe afspraken: "Die gaan ze geld kosten, want nu moeten ze een chauffeur wel alle uren van zijn dienst gaan betalen". KNV deelde FNV Bondgenoten mee dat het de tekst van de drie bewuste artikelen wil terugdraaien naar de oude, onduidelijke versie. Mast wil daar niets van weten: "Afspraak is afspraak, en daar kan je dus niet zo maar op terug komen, heel simpel. De bedoeling was om de branche te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor werknemers. Dan moet je als werkgevers niet met dit soort acties komen".

De cao Taxi geldt voor ongeveer 40.000 werknemers. Het merendeel daarvan is werkzaam in het zogenaamde contractvervoer van zieken, gehandicapten en scholieren

---