FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten sluit principeakkoord kleinmetaal, veel investeringen in vaklieden en jongeren

Na vier weken staken en uitvoerig overleg zijn vakbonden en werkgevers een nieuwe cao voor de kleinmetaal overeengekomen. Jan Berghuis, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "We zijn ontzettend blij dat we er vandaag uit zijn gekomen. Dankzij de stakingen is het uiteindelijk een mooi akkoord geworden, waar de vaklieden in deze branche echt wat aan hebben. "

De cao is afgesproken voor 22 maanden. Afgesproken is een structurele loonsverhoging van 6,5 procent, waarvan 3,5 procent op 1 april 2008 en 3 procent op 1 februari 2009. Daarnaast is er een eenmalige overeengekomen van in totaal 800 euro, waarvan de lagere en midden inkomens het meest van profiteren. Het voorstel om de leeftijdsdagen te verminderen is teruggetrokken en werknemers in de branche krijgen een jaarlijks recht op 1 scholingsdag. Jongeren krijgen er nog 6% extra bij.

"Al met al zijn er in dit principeakkoord goede afspraken gemaakt over investeringen in vaklieden. We zullen dit akkoord positief aan onze leden voorleggen en hopen dat zij net zo tevreden zijn als wij," aldus Berghuis. De 48-uursstaking bij GTI, Imtech en Worksphere op 3^e en 4^e Paasdag is met dit akkoord van de baan. In plaats daarvan wordt tijdens de bijeenkomsten in het land het akkoord als eerste met deze werknemers besproken.

---