KNHS

terug

Indoor Brabant heeft topveld aan de start in springen en dressuur 25 maart 2008

DEN BOSCH (KNHS) - Aanstaande donderdag gaat Indoor Brabant van start met in de avonduren (19.00 uur) de eerste wedstrijd in het kader van de wereldbeker finale voor dressuurruiters. Een finale met de eerste drie van het laatst gehouden Europees kampioenschap onder de deelnemers: Anky van Grunsven (Erp), de Duitse Isabell Werth en Imke Schellekens-Bartels. (Hooge Mierde). Deze amazones staan garant voor één van de mooiste wereldbeker finales ooit.

Voor de achtste maal zijn de Bossche Brabanthallen het decor voor een wereldbeker finale in de dressuur. Grote favoriet voor de zege is natuurlijk Anky van Grunsven, die deze finale reeds achtmaal wist te winnen. In 1995, 1996, 1997, 1999 en 2000 was zij oppermachtig met Bonfire en in de jaren 2004, 2005 en 2006 won zij met IPS Salinero. Voor Van Grunsven, Werth en Schellekens is het de eerste internationale krachtmeting na het EK van 2007 en de eerste in het Olympische jaar. Naast deze amazones komt voor ons land ook Laurens van Lieren (Rijswijk) met Hexagon's Ollright aan de start.

De in totaal veertien deelnemers komen uit negen landen. Uit de USA komen Jane Hannigan en Courtney King (met de in Nederland ook zeer bekende Idocus), Zweden vaardigt Jan Brink en Louise Nathorst af, terwijl voor Finland Kyra Kyrklund aan de start komt. Denemarken is met maar liefst drie combinaties in deze finale startgerechtigd; Nathalie zu Sayn Wittgenstein, Andreas Helgstrand en Anders Dahl zullen hun best doen het witte kruis in het rode veld hoog te houden. Voor België komt Jeroen Devroe aan de start en voor Australië Rozzie Ryan. Als veertiende ruiter komt de uit Polen afkomstige Michal Rapcewicz naar Den Bosch.

Naast de wereldbeker finale is er voor de dressuur liefhebbers nog meer te genieten, want er zijn ook internationale Grand Prix dressuurwedstrijden op donderdagmiddag (14.00 uur) en op zaterdag is de Grand Prix Spécial, die om 09.45 uur gaat beginnen. Voor Nederland komen daarin aan de start Marlies van Baalen (Brakel), Adelinde Cornelissen (Beilen), Hans Peter Minderhoud (Harskamp), Stephanie Peters (Roermond) en Alex van Silfhout (Lunteren), terwijl in deze wedstrijd Anky van Grunsven IPS Painted Black zadelt.

Springen

Maar niet alleen in de dressuurbaan zijn er topcombinaties te bewonderen. Ook in de springrubrieken komt vanaf vrijdag een veld aan de start van bijna ongekende sterkte. Van de top twaalf van de laatst gepubliceerde FEI ranking lijst verschijnen maar liefst tien combinaties in de ring. In de volgorde van de ranking zijn dat Meredith Michaels-Beerbaum, Markus Fuchs, Ludger Beerbaum, Jessica Kürten, Albert Zoer (Echten), Christian Ahlmann, Marcus Ehning, Michael Whitaker, Gerco Schröder (Tubbergen) en Jos Lansink. De enige twee die ontbreken zijn de Canadees Eric Lamze (7de) en de Amerikaanse Beezie Madden (8ste). Dit veld wordt verder aangevuld met nog eens acht ruiters die een plek hebben veroverd tussen de 13de en 50ste plaats.

Rob Ehrens heeft het voor elkaar gekregen om maar liefst 14 Nederlandse ruiters aan de start te krijgen naast Zoer en Gerco Schröder. Dat zijn de gebroeders Leopold en Mathijs van Asten (Duizel en IJsselsteijn), Gert-Jan Bruggink (Weerselo), Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Angelique Hoorn (Wanneperveen), Henk van de Pol (Eindhoven), Piet Raymakers Sr. en Jr. (Asten), Harrie Smolders (Hooge Mierde), Jurgen Stenfert (Doesburg), Leon Thijssen (Baarlo), Eric en Maykel van der Vleuten (Mierlo) en Vincent Voorn (Dinteloord).

Met zoveel kwaliteit in de breedte en in de top kan het niet anders of de laatste wereldbeker kwalificatiewedstrijd van het seizoen 2007/2008 wordt er één waar de spanning van af gaat druipen. In totaal hebben 50 deelnemers afkomstig uit 15 landen met 134 paarden te kennen gegeven van start te willen gaan.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.indoorbrabant.nl