Inspectie Verkeer en Waterstaat


Onderzoek rood sein passages op de Valleilijn afgerond

Nieuwsbericht | 25-03-2008

Op de Valleilijn reed in de periode december 2006 tot en met september 2007 negen maal een trein ten onrechte door een rood sein. Onvoldoende aandacht van de betrokken machinisten voor de rode seinen was hier de directe oorzaak van. Dat meldt de Inspectie Verkeer en Waterstaat op basis van haar onderzoek naar de voorvallen.

De rood sein passages hadden geen persoonlijke ongevallen tot gevolg, maar leidde in één geval wel bijna tot een botsing van een reizigerstrein met een goederentrein. De betrokken machinisten waren in dienst van de nieuwe spoorwegondernemer Connexxion. Connexxion startte op 10 december 2006 reizigersvervoer op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede/Wageningen.

Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat een niet optimale selectie en opleiding door Connexxion heeft geleid tot het onvoldoende beheersen van de noodzakelijke vaardigheden door de machinisten. Connexxion heeft de selectie en opleiding van de machinisten inmiddels verbeterd, waardoor het niveau van de machinisten op dit moment in orde is.

De inspectie stelt een aanvullend onderzoek in naar de kwaliteit van de opleidingen van nieuwe machinisten bij alle spoorwegondernemingen die in Nederland actief zijn.

Meer informatie


* Onderzoeksrapport sts passages Connexxion Pdf-document, 474 kB