VVD


25-3-2008

VVD roept Raad van Europa op onderzoek te doen naar mensenrechtenschendingen in Wit-Russische gevangenissen

VVD-parlementariërs Jeanine Hennis-Plasschaert, Han ten Broeke en Hans van Baalen vragen de Raad van Europa om aandacht de strijd tegen marteling te richten op gevangenissen in Wit-Rusland.

Vandaag, dinsdag 25 maart, vinden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk demonstraties plaats tegen het huidige regime geleid door Loekashenko, de laatste dictator in Europa genoemd. En dat terwijl de bevolking vandaag eigenlijk de 90-jarige verjaardag van een onafhankelijke Wit-Russische republiek zou moeten vieren.

Dat zou een heugelijke dag kunnen zijn, maar niet als je één van de vele politieke gevangenen bent in één van de Wit-Russische gevangenissen of werkkampen. Deze gevangenissen en strafkampen zijn berucht om hun slechte condities zoals meermaals beschreven door onder andere de organisatie Amnesty International in verschillende rapporten. Een voorbeeld van de erbarmelijke omstandigheden waarin politieke gevangen leven is de oppositieleider Alexander Kazulin die in de gevangenis zwaar werd mishandeld.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert en VVD-Tweede Kamerleden Han ten Broeke en Hans van Baalen roepen namens de VVD de Raad van Europa op om haar ´Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT)´ onderzoek te laten doen naar de mensenrechten in gevangenissen en de behandeling van politieke gevangenen in Wit-Rusland.

De VVD zal concreet actie ondernemen in de plenaire zitting van de Raad van Europa van 14 tot 18 april om de leden op te roepen de Commissie voor de strijd tegen marteling in te zetten.

Dinsdag 25 maart 2008