Artsen zonder Grenzen


Terugkeer internationale medewerkers naar aantal projecten in Somalië

25/03/2008 14:41 -- Internationale medewerkers van Artsen zonder Grenzen hebben eind vorige week het werk in een aantal projecten hervat. Alle internationale staf werd tijdelijk uit Somalië teruggetrokken na de brute moord op drie medewerkers van Artsen zonder Grenzen in de havenstad Kismaayo op 28 januari. Het werk in de projecten kon doorgaan dankzij de toewijding van de Somalische medewerkers van Artsen zonder Grenzen.

Artsen zonder Grenzen onderzoekt nog steeds de omstandigheden rond de moorden. Tegelijkertijd is de plaatselijke veiligheidssituatie van een aantal van de 14 projectlocaties van Artsen zonder Grenzen opnieuw beoordeeld. Op basis hiervan heeft Artsen zonder Grenzen besloten een beperkt aantal internationale medewerkers te sturen naar die locaties waar de veiligheidssituatie als acceptabel wordt gezien. De situatie in andere projecten wordt nog bekeken.

In Somalië gaat het geweld intussen onverminderd door. Het land blijft een van de ernstigste humanitaire crisissen van vandaag de dag. Mensen slaan massaal op de vlucht en humanitaire hulp is nog steeds karig. De huidige onveiligheid staat Artsen zonder Grenzen in de weg meer patiënten te bereiken. Artsen zonder Grenzen is geschokt en woedend over de aanval op haar medewerkers, wat een gerichte aanval op hulpverleners lijkt te zijn.

Artsen zonder Grenzen heeft de afgelopen 16 jaar onafgebroken in Somalië gewerkt. Momenteel biedt de organisatie medische zorg in elf regio's in het land. In 2007 werden verscheidene nieuwe projecten in het land geopend vanwege de enorme medische en humanitaire noden als gevolg van het conflict. De medische teams voerden in totaal meer dan 2.500 operaties uit, verzorgden 520.000 consulten en namen 23.000 patiënten voor behandeling op in een ziekenhuis.

Gewonde Somalische medewerker Artsen zonder Grenzen bezweken -- datum: