Provincie Zeeland

Persberichten

25-03-2008: Connexxion wint aanbesteding busvervoer Midden-Zeeland

Connexxion heeft de aanbesteding voor het busvervoer in Midden-Zeeland gewonnen. Daarmee blijft Connexxion vanaf half december het busvervoer verzorgen op Walcheren, Noord-Beveland en Zuid-Beveland.

In de overeenkomst tussen de Provincie en Connexxion staan een aantal verbeteringen voor de reiziger. Zo zullen er meer bussen gaan rijden. En worden nieuwe lage-vloerbussen ingezet, zodat ook reizigers met rolstoel, kinderwagen of rollator eenvoudig de bus in kunnen. Verder wil de Provincie dat de bussen op aardgas gaan rijden om daarmee te voldoen aan de strengste milieueisen. De verbeteringen worden voor 2010 ingevoerd. Deze nieuwe concessie loopt tot en met 2014.

De Provincie is tevreden over de uitkomsten van de gunning. Volgens gedeputeerde Van Heukelom is het uitgangspunt, namelijk kwalitatief goed openbaar vervoer bieden aan de Zeeuwse reiziger, behaald.

Andere wijzigingen die in de concessie zijn opgenomen:
- In de regio Walcheren komt in 2009 de bus weer terug. Elke kern krijgt een uurdienst per bus (op zondag een 2-uursdienst). Dit is al eerder in de overige Zeeuwse regio's ingevoerd. Kernen als Gapinge, Kleverskerke, Ritthem, Arnemuiden en Nieuw- en Sint Joosland krijgen een (volledige) busdienst. Het collectief vraagafhankelijk vervoer verdwijnt.

- De bussen worden ook schoner. Alle streekbussen zullen op aardgas gaan rijden en voldoen daarmee aan de hoogste milieunorm (EEV). Dat betekent een vrijwel geheel verdwijnen van de uitstoot van roet en fijn stof. Kleinere bussen, zoals 8-persoonsbusjes blijven op diesel rijden, maar voldoen minimaal aan de Euro IV-norm. Alle bussen zijn rolstoeltoegankelijk.

- Informatie voor de reiziger wordt beter. In de bussen worden de haltes automatisch omgeroepen. Bovendien staat de route-informatie op schermen in de bus, waarop de eerstvolgende halte zichtbaar is. De chauffeur kan tijdens de rit op een speciaal display zien of zijn rit afwijkt van de dienstregeling. Op die manier kan de betrouwbaarheid van de dienstregeling verhoogd worden.

- Een sterk punt van het huidige busvervoer blijft behouden: de buslijnen die in de spitsuren rechtstreeks vanaf Walcheren en Tholen naar de scholen in Goes en Krabbendijke rijden. Hiermee kunnen scholieren grote afstanden zonder overstappen afleggen.
- Speciale voorzieningen in de zomermaanden. In de zomermaanden gaat Connexxion alle badplaatsen langs de Walcherse kust onderling én met Vlissingen en Middelburg verbinden door de inzet van zomerbuslijn 64. Deze bus rijdt één keer per uur van Middelburg via Veere, Vrouwenpolder, Oostkapelle, Domburg, Westkapelle en Zoutelande naar Vlissingen (en weer terug).
Speciaal voor verblijfstoeristen wil Connexxion in navolging van het succes op Schouwen-Duiveland een toeristenpas introduceren, die recht geeft op een week gratis busvervoer. Recreatieondernemers kunnen deze pas aan hun gasten aangebieden.

- Aanbiedingen voor speciale doelgroepen. Voor het goedkoop reizen in familieverband blijft de Buzzer bestaan. Met deze kaart kunnen 2 volwassenen en 3 kinderen (4-11 jaar) voor 10 euro in heel Zeeland een hele dag (werkdagen na 9.00 uur) met de bus reizen. Voor 5 euro extra koopt men de 'Buzzer internationaal', waarmee met lijn 20 naar Gent gereisd kan worden.

25 maart 2008, Amanda Slabbekoorn-Flohr, (0118) 631857,