Gemeente Hoorn


Gevelsteen als dank voor inspanningen Hoorn 650

25 maart 2008 - Vandaag is in een van de gevels van het Westfries Museum een gevelsteen onthuld als blijvende herinnering aan de viering van het 650-jarig bestaan van de stad Hoorn in 2007.

De gevelsteen is tevens een dankbetuiging aan het bestuur van Stichting Hoorn 650 dat verantwoordelijk was voor de festiviteiten. De gevelsteen werd aan de vooravond van Hoorns verjaardag 26 maart - onthuld door voorzitter D. Louwman en secretaris P.G.M. van Loon van Stichting Hoorn 650. De steen is aangeboden door het gemeentebestuur van Hoorn.

Wethouder Jan de Boer van Evenementen stond in zijn dankwoord uitvoerig stil bij de wapenfeiten van Stichting Hoorn 650. Op de evenementenkalender in het feestjaar stonden zon 270 activiteiten. Wat bezoekersaantallen betreft waren de historische optocht, de lichtjesavond en de historische kaasmarkt toppers. De 1 Hoorn Art-kunstroute, het concert van Jan Smit, de Hoornse filmdagen, de theaterroutes, Autosportief en het Outdoor-stereofestival werden met een 8 of hoger het meest gewaardeerd.

Louter vrijwilligers Het totaaloordeel van de inwoners, een 7, geeft eveneens reden tot tevredenheid, vond Jan de Boer. Daarnaast is de wethouder van o.a. Toerisme en Evenementen dik tevreden met het financiële beleid van de louter uit vrijwilligers bestaande Stichting Hoorn 650. Dankzij een strakke regie op inkomsten en uitgaven is de stichting binnen het beschikbare budget van ruim 1,1 miljoen gebleven. Een aantal succesvolle evenementen blijkt bovendien een blijvertje. Reden genoeg voor het gemeentebestuur van Hoorn om het bestuur van Stichting Hoorn 650 op een bijzondere manier te bedanken. Met de gevelsteen met het logo van Hoorn 650 en de tekst Aangeboden als dank aan Stichting Hoorn 650, is er een blijvende herinnering aan de viering en de rol van Stichting Hoorn 650.

Lange traditie Met de onthulling van deze gevelsteen is een lange Hoornse traditie voortgezet. Hoorn kent circa 75 panden die voorzien zijn van een of meer gevelstenen. De oudste dateren uit de 16e eeuw, de jongste, sinds vandaag, van 25 maart 2008. De eerste gevelstenen kunnen gezien worden als een soort voorloper van de huidige huisnummering, hoewel slechts een klein gedeelte van de panden een gevelsteen heeft gekend. Zij vertelden wat over de bewoner, het pand en het vakmanschap dat er werd beoefend. Daarnaast zijn er gevelstenen die herinneren aan bijzondere gebeurtenissen. De gevelsteen die herinnert aan de slag bij Bossu is daarvan het meest bekende voorbeeld.

Rond de zomer verschijnt een publicatie over Hoornse gevelstenen, waarin nagenoeg alle gevelstenen uit de laatste 400 jaar zijn gedocumenteerd. De gevelsteen die herinnert aan 650 jaar Hoorn is de - voorlopige - laatste. De allernieuwste gevelsteen van Hoorn meet 40x52 centimeter en is gemaakt door de heer Anne Krikke van steenhouwerij Zederik. De beschildering is van meesterschilder Max Polman uit Hoorn.