Gemeente Heerhugowaard


Klik op de afbeelding voor een vergroting Klik op de afbeelding voor een vergroting

Westfrisiaweg kan er komen

Het provinciebestuur is op 17 maart akkoord gegaan met regioakkoord Westfrisiaweg. Daarmee ligt ook het tracé in het noordelijk deel van Heerhugowaard vrijwel vast. Daar was een paar weken geelden nog onduidelijkheid over omdat de gemeente het afwijzen van een zuidelijke variant niet voldoende zou hebben onderbouwd. Dat bleek een âadministratief foutjeâ: er ontbraken bepaalde stukken.

De Westfrisaweg in Heerhugowaard kan dus worden aangelegd. Van west naar oost gaat de weg vanaf de Westerweg (N242) via de Kamerlingh Onneslaan onder het spoor door, vervolgens met een tunnel onder de Middenweg en krijgt voor het spoor naar Hoorn een aansluiting op Braken. Vanuit Obdam is het niet mogelijk rechtstreeks op de Krusemanlaan te komen. Dat kan alleen via een afslag ter hoogte van de Molenweg.

Met het besluit van de provincie, de gemeenten die betrokken zijn bij de Westfrisaweg waren al eerder akkoord gegaan, komt een einde aan een discussie van veertig jaar praten en soebatten over een snelle verbinding tussen Alkmaar en Zwolle. De Westfrisaweg wordt een provinciale 80 kilometerweg, die voor het grootste deel over bestaande wegen loopt. Waar nodig, zoals in Heerhugowaard, wordt een nieuw stuk weg aangelegd. Naar verwachting wordt in Heerhugowaar eind van dit jaar begonnen met de aanleg ter hoogte van de Kamerlingh Onneslaan.

25-3-2005