Afghanistan: meer dan zes miljoen kinderen naar school 25 maart 2008, Kabul - Vorige week zijn in Afghanistan meer dan zes miljoen kinderen aan het nieuwe schooljaar begonnen. Onder hen zijn 800.000 kinderen die voor het eerst van hun leven in de schoolbanken zitten.

Ann Marie Fallenius van de Zweedse ambassade in Afghanistan en Catherine Mbengue van Unicef Afghanistan met een leerlinge van de Hawa-school in Puli Khumri. Foto: Unicef Afghanistan/2008/Sahil Ann Marie Fallenius van de Zweedse ambassade in Afghanistan en Catherine Mbengue van Unicef Afghanistan met een leerlinge van de Hawa-school in Puli Khumri. Foto: Unicef Afghanistan/2008/Sahil

In Afghanistan kampen scholen regelmatig met aanvallen van Taliban-strijders die niet willen dat meisjes naar school gaan. Desondanks groeit het aantal kinderen dat onderwijs volgt.

Moedig
"Het is heel moedig dat gemeenschappen het geweld trotseren," zei Catherine Mbengue, directeur van het Unicef-kantoor in Afghanistan, tijdens een ceremonie ter gelegenheid van het nieuwe schooljaar op de Hawa-school in het noordelijk gelegen dorp Puli Khumri. "De gemeenschappen zien in dat onderwijs voor kinderen van onschatbare waarde is. Het feit dat miljoenen kinderen weer naar school gaan of nu voor het eerst in de schoolbanken zitten, bewijst dat."

Ondanks de tot nu toe behaalde successen, blijft het aantal meisjes dat naar school gaat ver in de minderheid. Van de meisjes en vrouwen tussen 15 en 24 jaar kan slechts 18 procent lezen en schrijven. Van de jongens en mannen in deze leeftijdscategorie is dit 51 procent. Bovendien maken jongens vaker dan meisjes de lagere school af. Dat meisjes thuis blijven van school, heeft diverse oorzaken. Zo moeten ze in veel gevallen werken om het gezinsinkomen aan te vullen. Het kan ook zijn dat ze jong trouwen, iets wat op het platteland vaak gebeurt. Ook sturen ouders hun dochters niet naar school, als daar geen onderwijzeressen lesgeven.

Best wel spannend, zo'n eerste schooldag. Foto: Unicef Afghanistan/2008/Sahil Best wel spannend, zo'n eerste schooldag. Foto: Unicef Afghanistan/2008/Sahil

Nog eens 330.000 meisjes naar school Unicef en haar partners werken samen met het Afghaanse ministerie van Onderwijs in de training van onderwijzers en het ontwikkelen van lesmaterialen. Ook leren de onderwijzers hoe ze hun leerlingen actief bij de lessen kunnen betrekken. Dit jaar willen Unicef en de overheid dat nog eens 330.000 meisjes naar school gaan. Ze hopen dit te bereiken door nieuwe scholen te bouwen. Bovendien zullen ruim 90.000 vrouwen worden aangemoedigd om te leren lezen en schrijven. Daarvoor worden in het land 3.500 nieuwe lescentra opgericht.