Senternovem


Nieuws

25-03-2008 | Het Kraanspoor grote winnaar MIPIM Awards

Het Kraanspoor in Amsterdam is beloond met de Special Jury Award van de MIPIM vastgoedbeurs. Daarnaast werd het project van Ontwerpgroep Trude Hooykaas (OTH) de eerste MIPIM Award in de categorie groene gebouwen toegekend. Daarmee werd het voormalige industriegebouw aan het IJ de grote winnaar van het evenement, dat vorige week in Cannes werd gehouden.
In vijf categorieën werd het beste gebouw gekozen: 'business centers', gerenoveerde kantoorgebouwen, woonprojecten, hotel- en toerismeprojecten en groene gebouwen. Daarnaast loofde de jury een 'supertrofee' uit, die gezien mag worden als de belangrijkste prijs. Het Kraanspoor, een van de vijftien nominaties, won deze onderscheiding.
Tijdens de achttiende editie van de MIPIM Awards werd voor het eerst een prijs in de categorie groene gebouwen uitgereikt. De nadruk lag dit jaar namelijk op duurzaam bouwen. De deelnemers aan de beurs verkozen het 270 meter lange werkgebouw op een voormalig kraanplatform tot het meest groene.
Het Kraanspoor dankt zijn duurzame karakter onder meer aan de gevel, dat voorzien is van een speciaal systeem met kantelbare glazen lamellen. Deze spelen een rol in de klimaatregeling van het gebouw en geven het tevens een dynamisch uiterlijk. Ook de ventilatie geschiedt op duurzame wijze, via openingen in de vloer.
Verder wordt water uit het IJ in de zomer aangewend voor de koeling van het gebouw en in de winter voor verwarming. Tenslotte is er ook nog aan de natuur gedacht: onder het gebouw bevinden zich onder het gebouw holen met duurzame woonplaatsen voor wilde vogels. Bron: Architectenweb.