Openbaar Ministerie

Officier van justitie eist 100 uur dienstverlening en geldboete van ⬠500

Groningen, 25 maart 2008

Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft 100 uur dienstverlening en voorwaardelijke geldboete van ⬠500 geëist in de zaak tegen een voormalig raadsheer in Leeuwarden.

De man stond voor vier feiten terecht, waaronder de oplichting van twee broers. Deze broers zochten juridische bijstand in een andere strafzaak en waren via de rubriek 'Advocaten en Advocatenkantoren' uit de Gouden Gids terechtgekomen bij de verdachte. Mede daarom waren zij er van overtuigd dat ze te maken hadden met een advocaat. Tijdens de contacten die de broers met de verdachte onderhielden is ook op geen enkele manier gebleken dat de verdachte helemaal geen advocaat is.

De gebroeders moesten de verdachte als salaris een voorschot van â¬
5.000 betalen en in een later stadium nog eens ⬠2.000. Daarnaast hebben zij nog een bedrag van ⬠5.000 betaald. Voor dit bedrag zou de verdachte een regeling met het Openbaar Ministerie kunnen treffen om de strafzaak buiten de zitting te kunnen houden. Dit is niet gelukt, maar de slachtoffers hebben het geld niet teruggekregen. Volgens het Openbaar Ministerie is er daarom sprake van oplichting.

Bedreiging advocaat

Een ander feit van de dagvaarding bestond uit de bedreiging van een advocaat. De verdachte heeft meerdere malen onder een andere naam telefonisch contact met deze advocaat opgenomen. Hij stelde dat hij wist dat de advocaat betrokken zou zijn bij criminele activiteiten en dat deze dringend contact op moest nemen met een bepaald nummer. Dit telefoonnummer bleek op naam van de verdachte te staan. De advocaat heeft na deze bedreiging contact opgenomen met de politie.

Naast bovengenoemde zaken werd de verdachte nog ten laste gelegd dat hij zich een jaarlang voordeed als advocaat en dat hij een advocaat zou hebben gechanteerd. Voor dit laatste heeft de officier van justitie vrijspraak geëist omdat hij van mening was dat hij de zaak niet wettig en overtuigend kon bewijzen.

Vanwege de vijf getuigen die tijdens de behandeling van de zaak werden gehoord, duurde de zitting bijna een hele dag. De rechter doet over twee weken uitspraak.

---

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Openbaar Ministerie Groningen (050) 316
62 62.