GroenLinks

GroenLinks wil actieplan onderwijs Noord-Afrika en Midden-Oosten

25 maart 2008

GroenLinks wil dat jongeren hun land niet hoeven te verlaten om elders een toekomst op te bouwen. In veel landen zoeken kansarme jongeren een uitweg door fikse bedragen aan mensensmokkelaars te betalen zodat zij de gevaarlijke oversteek over zee kunnen maken.

Uit onderzoek van de Wereldbank blijkt dat het onderwijsniveau van veel landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika bijzonder laag is. Er is een directe relatie tussen een laag onderwijsniveau en de vlucht van jongeren naar Europa. Nederland is een klein land met grote ambities, daarom wil GroenLinks dat dit kabinet laat zien dat zij internationaal betrokken is. Niet alleen in Nederland, maar ook in landen waar het minder goed gaat moet het kabinet zich inzetten om het onderwijsniveau op te krikken. Met beter onderwijs in deze landen kunnen de mensen een betere toekomst opbouwen, wordt de economische situatie van de landen verbetert en de migratie naar Europa zal worden beperkt.

Daarom hebben Tofik Dibi, Kees Vendrik, Mariko Peters en Naima Azough onderstaande schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijke ministers.