Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam 6 maart 2008

Drie dagen Boedapest Festival Orkest met o.a. de Hongaarse dansen van Brahms

Iván Fischer met Boedapest Festival Orkest in het Concertgebouw

Drie aaneengesloten dagen, van 25 t/m 27 maart, is het Boedapest Festival Orkest op bezoek in het Concertgebouw. Het ensemble, dat officieus te boek staat als het beste orkest van Oost-Europa, treden twee keer op in de Grote en een keer in de Kleine Zaal. Met hun driedaagse bezoek leveren zij een belangrijke bijdrage aan het Donaujaar in het Concertgebouw, met werken uit hun vaderland, maar ook uit buurlanden langs de Donau.

In het eerste concert op dinsdag 25 maart brengen zij in de Grote Zaal een programma waarin het orkest geheel tot zijn recht komt: Brahms (Hongaarse Dansen en eerste Symfonie), Liszt (Hongaarse Rapsodie), de Sarasate (Zigeunerweisen) en geïmproviseerde zigeunermuziek. Zij spelen samen met een ensemble van Hongaarse muzikanten: een niet alledaagse ontmoeting van een traditioneel symfonieorkest en specialisten op het gebied van volksmuziek. Solisten zijn vader en zoon Lendvay op viool en Oszkar Ökrös op cimbaal.

Woensdag 26 maart is er aandacht voor muziek uit andere delen van het voormalige Habsburgse rijk: Bohemen en Oostenrijk, en soleert cellist Pieter Wispelwey in het Celloconcert van Dvorak. Ook klinkt Bruckners Zevende symfonie. Het driedaagse bezoek wordt afgesloten met een afgeslankt orkest. Leden van het Boedapest Festival Orkest laten speelse en heldere klanken horen van Rossini en Mozart en van landgenoot Ernö von Dohnányi. Solist is de Hongaarse pianist Jenö Jando.

De algehele muzikale leiding in de Grote Zaal is in handen van de veelzijdige maestro en oprichter van het orkest Iván Fischer die deze maand ook twee programma s bij het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeert, waaronder de Matthäus Passion.

Het complete programma:

dinsdag 25 maart 2008 20.15 uur Grote Zaal

Boedapest Festival Orkest

Iván Fischer, dirigent

József Lendvay sr., viool

Jozsef Lendvay jr., viool

Oszkar Ökrös, cimbaal

Liszt - Derde Hongaarse rapsodie

Brahms Eerste Hongaarse dans; Vijftiende Hongaarse dans

De Sarasate - Zigeunerweisen, op. 20

Brahms Elfde Hongaarse dans; Eerste symfonie in c, op. 68

geïmproviseerde zigeunermuziek

woensdag 26 maart 2008 20.15 uur Grote Zaal

Boedapest Festival Orkest

Iván Fischer, dirigent

Pieter Wispelwey, cello

Dvorák - Celloconcert in b, op. 104

Bruckner - Zevende symfonie in E

donderdag 27 maart 2008 20.15 uur Kleine Zaal

Leden van het Boedapest Festival Orkest

Jenö Jandó, piano

Rossini - Derde sonate in C (uit 'Sei sonate a quattro')

Mozart - Divertimento in D, KV 251

Von Dohnányi - Eerste pianokwintet in c, op. 1Ingezonden persbericht