Ingezonden persbericht


Nederlandse waterinnovatie genomineerd door Europese Commissie

Zuiveringstechnologie Nereda gooit hoge ogen bij EBAE Award; DHV is gekozen tot een van de meest eco-innovatieve bedrijven in Europa

Advies- en ingenieursbureau DHV is genomineerd voor de European Business Awards for the Environment (EBAE), een prijs van de Europese Commissie. De jury heeft DHV in de categorie 'eco-innovatieve processen' geselecteerd op basis van het milieuvriendelijke Nereda zuiveringsconcept. Nereda is de nieuwste innovatieve technologie voor de zuivering van afvalwater, ontwikkeld door DHV en TU Delft. Onderzoeksstichting STOWA en technologiestichting STW hebben hier ondersteuning aan verleend. Volgens Stavros Dimas, de Europese Commissaris voor het Milieu, kunnen de winnaars van de EBEA zich rekenen tot de meest vooruitstrevende, milieubewuste en innovatieve bedrijven binnen de EU.

Elke twee jaar reikt de Europese Commissie prijzen uit aan Europese bedrijven die zich onderscheiden met producten of diensten die zowel innovatief, kosteneffectief en milieubeschermend zijn. Onlangs zijn uit 125 inzendingen 11 bedrijven geselecteerd door een jury van 18 experts. DHV neemt het op tegen de Duitse concerns Bayer en Choren. Op 3 juni zullen de winnaars bekend worden gemaakt tijdens de 'Green Week 2008' in Brussel. Gedurende de Green Week zal de EU aandacht besteden aan duurzaam gebruik van grondstoffen, duurzame productie en hergebruik van afvalstoffen.

Over Nereda

Nereda is een technologie voor afvalwaterzuivering. In deze technologie worden bacteriën gebruikt, die niet zoals gebruikelijk in vlokvorm groeien, maar in geconcentreerde, compacte korrels. Deze korrels bezinken veel sneller dan vlokken, waardoor het totale zuiveringssysteem minder ruimte en constructiekosten vergt. Ook financieel is de Nereda-technologie aantrekkelijk door de lagere investering en het lagere energieverbruik. Nereda is zowel geschikt voor de zuivering van huishoudelijk als industrieel afvalwater. In Nederland is Nereda reeds operationeel, in Zuid-Afrika en Portugal zijn op dit moment Nereda-zuiveringsinstallaties in aanbouw.

---