De kip voor een beter wereldbegrip


Symposium met Koen Vanmechelen bij expositie Het appèl van de kip

NIJMEGEN, 20080305 -- Het Soeterbeeck Programma en Museum Het Valkhof organiseren op dinsdag 25 maart het symposium Tussen kunst en kip. Over een kosmopolitisch kweekproject in Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59 te Nijmegen. Vanaf 19.00 uur bezoek aan expositie met Koen Vanmechelen en 20.00 uur aanvang symposium. Inschrijven en meer informatie: www.ru.nl/kip

Hoe kan een kip je helpen de wereld te begrijpen? Beeldend kunstenaar Koen Vanmechelen wil met het kruisen van typische nationale kippenrassen een 'oerkip' laten ontstaan: een kosmopolitische kip met genen van alle nationale rassen. Het Cosmopolitan Chicken Project staat voor sociaal-maatschappelijke thema's als globalisatie, multiculturaliteit, genetische manipulatie, biodiversiteit en de verhouding tussen kunst en wetenschap. Koen Vanmechelen legt in het symposium Tussen kunst en kip uit, hoe kippen kunnen helpen deze thema's aan de orde te stellen.

Daarnaast gaat Koen Vanmechelen met vruchtbaarheidsspecialist Willem Ombelet en filosoof Jeroen Linssen van de Radboud Universiteit Nijmegen in debat. Wat is bijvoorbeeld de verhouding tussen kunst en wetenschap? Zijn het twee op zichzelf staande gebieden, of kunnen zij nader tot elkaar komen?
En wat kan het Cosmopolitan Chicken Project ons vertellen over de multiculturele samenleving? Koen Vanmechelen ziet het project als pleidooi voor diversiteit, eigenheid en vermenging. `Alleen door te vermengen, overleven we', stelt hij. Maar wat is de invloed hiervan op cultuur? Kunnen we op de lange duur nog wel spreken van eigenheid en diversiteit, of wordt cultuur dan juist uniform?

Sprekers zijn:
Koen Vanmechelen, beeldend kunstenaar.
Dr. Willem Ombelet, als vruchtbaarheidsspecialist verbonden aan Ziekenhuis Oost Limburg te Genk (België) en medeoprichter (naast Koen Vanmechelen) van het tijdschrift The Walking Egg.
Dr. Jeroen Linssen, docent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Drs. Frank van de Schoor is hoofd collecties en conservator moderne kunst Museum Het Valkhof. Hij interviewt Koen Van Mechelen.
Drs. Jeroen van de Korput, docent filosofie aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost en communicatieadviseur bij de faculteit der filosofie van de Radboud Universiteit Nijmegen is gespreksleider

De expositie Het appèl van de kip in Museum Het Valkhof van 26 januari tot 29 juni 2008 biedt een overzicht van het opmerkelijke Cosmopolitan Chicken Project van Koen Vanmechelen. Hij laat de nieuwe, tiende generatie kippen van zijn kweekproject voor het eerst in levenden lijve en in beeldende kunst in Nederland zien.

Aanmelding
Deelname inclusief bezoek tentoonstelling: ¤ 6,-, studenten Radboud Universiteit Nijmegen ¤ 4,-.
Inschrijven en meer informatie www.ru.nl/kip

Soeterbeeck Programma