Ingezonden persbericht


26 maart 2008

Nieuw toeristisch topthema is veel meer dan een imagocampagne

'West-vlaanderen lekker land'

op de agenda van elke toerist

In het Atomium is 'West-Vlaanderen Lekker Land' voorgesteld, het toeristische topthema voor 2008 en 2009. Vier originele invalshoeken plaatsten de gastronomische troeven van de Kust, het Brugse Ommeland, de Westhoek en de Leiestreek voluit in de kijker. LEKKER WEG, LEKKER BELEVEN, LEKKER TERROIR en LEKKER ACTIEF zijn dé invalshoeken om de culinaire schatten te ontdekken. "West-Vlaanderen mag ambitieus zijn: het topthema is veel meer dan een imagocampagne. Elke toerist zal met 'West-Vlaanderen Lekker Land' kunnen kennis maken. De troeven zijn wereldvermaard en hebben topkwaliteit", aldus Patrick Van Gheluwe, voorzitter van Westtoer en Gedeputeerde voor Toerisme. De nieuwe website www.westvlaanderenlekkerland.be en de nieuwe brochure 'Lekker Beleven' presenteren de troeven.

Meer dan ooit is West-Vlaanderen een boegbeeld van 'lekker tafelen'. Michelin vermeldt dit jaar 21 restaurants uit West-Vlaanderen. In de Gault Millau gids van 2008 staan niet minder dan 180 West-Vlaamse adressen vermeld. Bij Gault Millau is Danny Horseele van 't Molentje (Zeebrugge) de 'chef van het jaar'. Kobe Desramault van 'In de Wulf' (Dranouter) werd verkozen tot 'Jonge topchef van Vlaanderen'. De brouwerij 'Struise Brouwers' (Woesten) werd zopas door de wereldwijde biersite Ratebeer.com uitgeroepen tot beste brouwerij ter wereld. De beroemde Westvleteren Abt 12, gebrouwen in de abdij van Westvleteren, mag zich nog altijd 'het tweede beste bier ter wereld' noemen. Het hedendaagse Brugge boekt succes als chocoladestad. Kortrijk was 'Stad van de Smaak', Oostende maakt furore met 'Kunst aan Tafel' en Poperingse hop wordt internationaal gelauwerd.

Vier thema's

Westtoer selecteerde vier thema's om lekker te genieten. Grote troef is hierbij dat 'lekker genieten' vrijwel altijd kan gecombineerd worden met een toeristische of recreatieve invalshoek.

Lekker weg

Meer dan ooit zijn de Leiestreek, het Brugse Ommeland, de Westhoek en de Kust in de vier seizoenen echte bestemmingen voor een korte vakantie of een weekendje weg. Via www.westvlaanderenlekkerland.be presenteren de vier regio's hun nieuwste verblijfsarrangementen. Originele gastronomische evenementen en lekker tafelen zijn de invalshoeken.

Lekker beleven

Evenementen met een gastronomisch tintje vind je in overvloed in het Brugse Ommeland, de Westhoek, de Leiestreek en langs de Kust. Op de culinaire agenda van voorjaar 2008 (tot en met augustus) staan meer dan 50 gastronomische evenementen. Ze worden gepresenteerd op www.westvlaanderenlekkerland.be en in een gloednieuwe brochure.

Lekker terroir

West-Vlaanderen koestert de streekproducten als schatten. In het kader van West-Vlaanderen Lekker Land laten West-Vlaamse chefs je kennis maken met locale specialiteiten. Met MENU TERROIR presenteren ruim 200 restaurants dit voorjaar (van april tot eind mei) een menu met streekproducten. Voor het najaar is CULINAIR UIT JE DAK het centrale thema: in samenwerking met Gault Millau zullen jongeren in trendy adressen kunnen proeven van een menu met lokale specialiteiten. Meer info op www.westvlaanderenlekkerland.be .

Lekker actief

Voor deze zomer presenteert Westtoer een reeks wandelroutes met culinaire troeven en lekkere adressen. De routes en de adressen vind je op www.westvlaanderenlekkerland.be.

Vlaanderen Lekker Land

'West-Vlaanderen Lekker Land' maakt deel uit van 'Vlaanderen Lekker Land', een initiatief van Geert Bourgeois (Vlaams minister voor Toerisme). Dit is het basisthema voor 2007-2009 van de toeristische sector en de horeca in Vlaanderen. In samenwerking met Toerisme Vlaanderen werken alle toeristische federaties in de vijf Vlaamse provincies samen met de Federatie Horeca Vlaanderen.

Alle info op www.westvlaanderenlekkerland.be. De brochure 'Lekker

Beleven' is gratis verkrijgbaar bij alle West-Vlaamse Diensten voor Toerisme en bij Westtoer (tel. 050/305 500, email: info@westtoer.be)