GGD Noord- en Midden-Limburg


Week van de Teek

25-3-2008

Een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen. GGD Noord- en Midden-Limburg doet daarom mee aan de week van de teek. Vanaf 31 maart start de voorlichtingscampagne over teken en de ziekte van Lyme. Zo adviseert de GGD om na een uitstapje in de natuur altijd uzelf - en eventueel een ander - even te controleren op teken.

Teken leven in hoog gras en struikgewas, overal in Nederland. Ze zijn zo klein als een speldenkop:1 tot 3 mm en lijken op spinnetjes. Ze leven van het bloed van mensen en dieren. In de periode van maart tot en met oktober lopen de meeste mensen een tekenbeet op, maar teken komen het hele jaar voor.

Een tekenbeet is niet altijd onschuldig. Want een deel van de teken in Nederland draagt een bacterie bij zich (de borreliabacterie) die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat het aantal besmette teken in sommige gebieden kan oplopen tot vijftig procent. Als een besmette teek langer dan 24 uur op de huid vast zit, kan de bacterie worden overgebracht. Daarom is snel verwijderen belangrijk. De kans dat iemand ziek wordt na een tekenbeet, is minder dan 5%. Maar de ziekte van Lyme kan zonder behandeling voor ernstige en soms blijvende klachten zorgen.

Goed controleren

Een tekenbeet voel je meestal niet. Bovendien zijn teken erg klein en ze nestelen zich vaak op warme, vochtige plekken waar ze niet zo snel opvallen. De liezen, oksels en knieholtes bijvoorbeeld. Bij kinderen kruipen ze ook vaak achter de oren, op het hoofd of net achter de haargrens. Bekijk die plekken dus goed. Als u op de paden blijft en contact met struiken en lang gras vermijdt, verkleint u de kans op een tekenbeet. Ook het dragen van kleding die de huid bedekt is zinvol. Afgezien van deze maatregelen adviseert de GGD om altijd even op tekenbeten te controleren na een uitstapje in de natuur.

Een teek? Pak 'm beet!

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek langer dan 24 uur op uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen.

Verwijderen

Een gevonden teek moet u binnen 24 uur verwijderen. Dat doet u zo:
* Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast, bijvoorbeeld met een puntig pincet. Bij de drogist of apotheek zijn ook speciale producten te koop om teken te verwijderen. Pas op dat u de teek niet plat drukt.
* Trek de teek langzaam uit de huid.

* Ontsmet het wondje met alcohol of jodium.
* Noteer de datum in uw agenda en let tot 3 maanden na de beet op ziekteverschijnselen, bijvoorbeeld griepachtige klachten en een ringvormige huiduitslag rond de plaats van de beet.

Herkennen

Na het verwijderen van een teek verschijnt er vaak een rood vlekje op de huid. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf weer weg. Als er een rode ring op de huid verschijnt die groter wordt dan 5 centimeter, kan dat op de ziekte van Lyme wijzen. Ga dan naar de huisarts. Ook is het verstandig naar de huisarts te gaan als u na een tekenbeet geen kring gezien heeft, maar er treden griepachtige verschijnselen op. Geef uw huisarts dan de datum van de tekenbeet door. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met een antibioticumkuur.