Leefbaar Rotterdam


Geen woorden maar daden

Hennie van Schaik heeft al een keer een medaille gekregen, omdat hij in 1995 iemand uit een brandende auto heeft gered. In 2004 ontving hij het oog van Rotterdamomdat hij drie overvallers in de kraag vatte. Hennie rust niet op zijn lauweren want vanmiddag heeft hij wederom zijn burgerplicht gedaan en de spoorwegpolitie geholpen.

Het kan niet op want eerder dit jaar kreeg zijn dochter ook het oog omdat ze een verkrachting verijdelde en de dader hielp oppakken. Omdat een andere dochter, de vorige keer bij aankomst in Rotterdam werd lastiggevallen door een groepje getinte jongens, stond Hennie klaar om haar af te halen. Op het perron zag hij enkele jongeren, die waarschijnlijk nog geen stageplek gevonden hadden en zich daarom maar op het station ophielden. De jongens bekeken de reizigers met een, laten we zeggen, professionele blik.

Hennie is op de markt ook actief bij het bestrijden van zakkenrollers. Hij kent dus zijn pappenheimers. Een van hen viel een vrouw lastig en toen de politie wilde ingrijpen rende hij weg. Politie er achteraan maar al is de overlastgever nog zo snel Hennie achterhaalt hem wel. Bovenaan de trap greep Hennie hem letterlijk in de kraag en overhandigde hem aan de achtervolgende politieagent.

Een soort burgerarrest dus. De politie blijkt erg gelukkig met zijn initiatief, want Hennie werd uitgebreid gecomplimenteerd. De conducteur van de TGV vroeg naderhand wie die "stille" agent was, die zo vakkundig ingreep. Wederom is onze Hennie het voorbeeld voor vele Rotterdammers. Te hopen valt dat de crimineel nog even vast blijft zitten en dat het O.M. een keer echte straffen gaat eisen en de rechter ze ook daadwerkelijk oplegt.

Los daarvan, kunnen we deze jongeren niet gewoon weren uit het station? Het lijkt erop dat ons eerste wapenfeit: het veilig maken van het station onder druk staat. Gelukkig reageerde de politie zoals verwacht kan en mag worden. Mede dankzij de politie en Hennie is de zoveelste beroving op het Centraal Station voorkomen!