Ministerie van Defensie

25-03-2008 22:07

Kamer kritisch over missie in Tsjaad

De fracties in de Tweede Kamer hebben veel vragen over het voorstel van de regering om in mei zestig Nederlandse mariniers uit te zenden naar Tsjaad. De militairen maken daar deel uit van een Iers bataljon in een door Frankrijk geleide EUFOR-missie.

De Vaste Commissies voor Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Defensie vroegen de ministers Verhagen (BZ), Koenders (OS) en Van Middelkoop (Defensie) vanavond tijdens een Algemeen Overleg om zekerheid omtrent de neutraliteit van de 3500 man tellende troepenmacht. Er is immers ook een Franse militaire missie actief in Tsjaad. Ook verzocht de Kamer de bewindslieden om garanties voor transportcapaciteit en voor de door Frankrijk toegezegde luchtsteun, mocht het nodig zijn.
De Europese eenheid wordt ontplooid in het grensgebied van Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek, met name om de vluchtelingen in het gebied te beschermen tegen het geweld van rebellen. In maart volgend jaar zou een VN-missie de taken moeten overnemen. De Nederlandse bijdrage van (tweemaal) zestig man wordt in twee shifts tot maart volgend jaar geleverd door het Korps Mariniers. âHet vormt een bescheiden, maar essentiële bijdrageâ, zo verwoordde minister Van Middelkoop de voorziene bijdrage. "Deze verkenners krijgen een belangrijke taak als ogen en oren van het Ierse bataljon.â Donderdag wordt het AO voortgezet en dan wordt definitief geoordeeld over het voorstel van de regering.