Gemeente Harenkarspel


Helderse kunstenaars exposeren in Harenkarspel

Van 25 maart tot en met 22 april wordt de tentoonstelling "Helder Zien
1" gehouden in het gemeentehuis van Harenkarspel aan de Oostwal 2 in Tuitjenhorn. Dit is een expositie van kunstenaars uit Den Helder. De bezoekers zien een gevarieerd beeld van kunstuitingen.

De deelnemende kunstenaars van "Helder Zien 1" zijn Biem Kikkert met olieverfschilderijen. Geïnspireerd door het surrealisme schept hij zijn eigen sfeer. In pasteltinten verrast hij de kijker met meerdere voorstellingen, samengevoegd in één beeld. Nelleke Konijn met objecten. Plexiglas, nylondraad, geduld en precisie maken de werken van Nelleke Konijn tot een bezienswaardigheid. De constructie van plexiglazen driehoeken tot een cirkelvormig object zwevend boven de grond geeft suggesties, die met water en zeilen te maken hebben. Evert Koopman met beelden, samengesteld uit diverse materialen. Hout, in vele maten en soorten, geschuurd en met de hand verder bewerkt, ijzeren plaatjes, dit alles tot een stapeling van diervormen, waarbij de beschouwer zich afvraagt waarover het gaat. Bill Kunst met schilderijen met een abstracte inhoud. Soms laat hij de verf druipen in vele lagen over elkaar heen en soms werkt hij juist in dikke lagen. Kleur speelt altijd een belangrijke rol. Anita Mandemaker met schilderijen en wandobjecten. Subtiel, suggestief, met een humoristische ondertoon. Vaak gaat het over het dagelijkse leven, de hond en het kind. In haar schilderijen gebruikt ze sjablonen en worden alledaagse voorwerpen als een fluitketel bijzonder door haar manier van schilderen. Jan Nijhof met zuilen en objecten. De zuilen van Jan Nijhof zijn samengesteld uit dunne plakjes hout, met veel en weinig gaten. Het levert een imposant beeld op van boomachtige zuilen, vanaf de vloer tot aan het plafond. In zijn objecten zijn vaak rudimentaire vormen van huizen verwerkt. Emo Verkerk met lithos, over de zee en het varen in een vlet. Het zijn steendrukken. De voorstellingen lijken eenvoudig, maar niets is minder waar. Vaak ligt aan het werk van Emo Verkerk een literair uitgangspunt ten grondslag. Ook in deze lithos zijn teksten verwerkt.

Op de bovengalerij exposeert Marja Lely: fijn spatwerk in combinatie met aquarelverf en kleurpotlood. Soms pentekeningen in zwart-wit. De tekeningen gaan vaak over spelende, slapende, buitelende en dromende kinderen telkens met een symbolische, poëtische inhoud. Ook vijf zwart-wit tekeningen, waarnaast gedichten die in relatie staan tot het beeldende werk.

De tentoonstelling is speciaal samengesteld voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs. Er zijn kijkwijzers voor de leerlingen. Ook voor andere bezoekers aan het gemeentehuis is deze expositie te bezichtigen. Het gemeentehuis is voor het publiek geopend op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur. De tentoonstelling is ontstaan in samenwerking van Triade en de kunstuitleen.

Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600