Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 25 maart 2008
Plaats Nieuw Bergen

21 hectare natuur waar honden los mogen lopen!

De gemeente Bergen heeft, samen met stichting De Marke en stichting Limburgs Landschap, bij het Eendenmeer in Nieuw Bergen een hondenlosloopgebied aangelegd. Dit losloopgebied is vrij toegankelijk. Dat betekent dat wandelaars en honden niet op de wegen en paden hoeven te blijven, maar ook daarbuiten mogen wandelen. De gebruikelijke toegangsbepalingen zoals 'verboden tussen zonsondergang en zonsopgang' en 'verboden voor motorvoertuigen' zijn wel van toepassing.

Waarom een losloopgebied?
Hondenbezitters trekken er graag op uit met hun viervoeter. Even rennen in het bos of lekker spelen op de heide. Maar wat hondenbezitters vaak vergeten, of niet weten: honden moeten overal aan de lijn! Honden mogen alleen loslopen in de zogenaamde losloopgebieden. En sinds kort hebben we er hier twee van in de gemeente Bergen:
- het losloopgebied in boswachterij Afferden

- het pas aangelegde losloopgebied bij het Eendenmeer in Nieuw Bergen Het gebied in Afferden is 10 hectare groot, het nieuwe losloopgebied in Nieuw Bergen is 11 hectare groot. In het losloopgebied in Afferden moet u wel op de paden blijven, uw hond hoeft echter niet aan de lijn en mag vrij rondlopen.

Boete voor loslopende honden
De twee losloopgebieden, met een totale oppervlakte van 21 hectare, bieden heel wat mogelijkheden om een wandeling te maken waarbij de hond niet aangelijnd hoeft te zijn. Buiten de losloopgebieden moeten honden in de natuur altijd aangelijnd zijn. De toezichthouders in Nationaal Park De Maasduinen (Staatsbosbeheer, Limburgs Landschap en de gemeente) gaan daar vanaf nu strenger toezicht op houden. Baasjes die hun hond niet aangelijnd hebben in het natuurgebied riskeren een boete van E 50,-.

Waarom aan de lijn?
De gemeente Bergen, maar ook de andere terreinbeheerders zoals Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer, krijgen steeds vaker klachten over loslopende honden. Wandelaars zijn bang voor honden of vinden het hinderlijk als honden aan hun snuffelen. Maar loslopende honden verstoren ook de rust in de natuur. Voor een hond is het, gelet op zijn instinct, verleidelijk om op ontdekkingstocht te gaan. Maar bijna alle dieren in de natuurgebieden zijn bang voor honden. Ze schrikken op als een hond in de buurt komt, ook al doet de hond niets.
Gemeente Bergen