Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoogland, 25 maart 2008

Fietsroutes door bloeiende fruitbomen en kleurrijke bollenvelden

Binnenkort bloeien de fruitbomen en kleuren de bollenvelden zich. Vandaar, dat de populaire fietswebsite Fietsen Eén Twee Drie (www.fietsen.123.nl) een speciale reeks bloesem- en bollenfietsroutes publiceert. Voor de recreatieve fietser in zowel Nederland als in Vlaanderen.

Pracht
De fruitbomen bloeien in april en mei. Eerst vormen de sneeuwwitte kersen- en pruimenbloesems zich, gevolgd door de eveneens witte perenbloesem en uiteindelijk de roze appelbloesem. In het voorjaar vanaf half april tot half mei, afhankelijk van het weer, staan ook de bollenvelden volop in een kleurrijke bloei. De speciale fietsroutes van Fietsen Eén Twee Drie doorkruisen de gebieden, waar u al deze pracht kunt zien. In de Bollenstreek en in de Betuwe. Rond Sint Truiden en elders in Haspengouw. In Zuid-Limburg en in de Voerstreek. Er is een GPS-fietsroute door de Bollenstreek, een GPS-route door Haspengouw en een Duitstalige fietsroute door de Bollenstreek, speciaal voor de Duitse toerist.

Actuele bloesemstand
Fietsen Eén Twee Drie werkt wat betreft de bloesemstand nauw samen met de website Bloesem-Informatie Betuwe. Op deze site wordt in de maanden maart, april en mei bijna dagelijks een nieuwe foto geplaatst, waarop de actuele bloesemstand te zien is. De foto's worden gemaakt op karakteristieke plekjes in de streek. De kenmerkende dijkjes langs de Linge, dorpspleintjes, kanoroutes, appeldijkjes... U kunt op deze site derhalve precies zien, wanneer de fietsroutes het beste gefietst kunnen worden.

Links

* Bloesem- en Bollenfietsroutes
* Bloesem-Informatie Betuwe


---

Korte inhoud van de Bloesem- en Bollenfietsroutes in Nederland:


* Betuwe in bloei (49,5 km)
Dit is een fietsroute door de mooie Betuwe. Deze beschrijving begint in Tiel bij het voetveer. U doet de plaatsen Tiel, Wamel, Echteld, IJzendoorn, Eldik, Ochten, Kesteren en Lienden aan. De route volgt voor een belangrijk deel hetzelfde traject als de 'Route Betuws Fruit' (zie hierna), maar is het gehele jaar door te fietsen.


* Bloesemroute (36 km)
Deze route start in Rijckholt en gaat door Zuid-Limburg in Nederland en de Voerstreek in België. Het is een heuvelachtig rondje langs oude hoogstamboomgaarden en enkele laagstam-plantages. De optimale tijd om van de bloesem te genieten ligt in principe in april. Maar ook buiten deze periode is het een mooie, afwisselende tocht over rustige wegen.


* Boomgaarden en bloesems Over Betuwe (30 km)
Deze fietstocht gaat door het prachtige rivierengebied van de Over Betuwe. In het eerste gedeelte fietst U via Opheusden langs onze nieuwe prachtige (foeilelijke landschap-doorsnijdende) Betuwelijn, maar wel langs sloten, prachtig bloeiende bermen, weilanden, boomgaarden en boerderijen. Als in de lente vanaf eind maart tot eind april de appelbomen volop in bloei staan komt U hier ogen te kort om al het moois te zien. In de weilanden ziet u veel weide- en watervogels, zoals kievieten, waterhoentjes, wilde eenden en vissende reigers. In de zomer kunt U genieten van de kleurenpracht, als de bloemen en planten in bermen, weilanden, sloten en plassen in bloei staan. In het najaar kunt U bij wijze van spreken de appels, peren, pruimen en kersen aan de bomen zien en horen groeien. En de winter? Ook deze tijd van het jaar heeft zijn eigen charme. Die ontdek je alleen door ook eens in de winter een tochtje te maken.


* Blumenzwiebeltour (41,4 km) (Deutsch)
Diese Fahrradroute führt Sie ab Noordwijk in einer Runde durch die Blumenzwiebelregion, auch 'Bollenstreek' genannt. Die Tour führt Sie erst einmal in das Zentrum von Noordwijkerhout, wo man die alte "Weiße Kirche" besichtigen kann. Entlang dem 'Oosterduinsemeer' und der 'Leidsevaart' erreicht man die Blumenfelder in der Umgebung von Hillegom. Etwas weiter entlang der Strecke kommt man zum berühmten 'Keukenhof' (Küchenhof) bei Lisse. Auf alten Wegen geht es vorbei an der Ruine vom 'Schloß Teylingen' und danach weiter nach Voorhout. Auf dem Wege nach Rijnsburg wird auf dem Elsgeesterweg quer durch den 'Elsgeesterpolder' geradelt und dann geht es rund um den 'Polder Hoogeweg' zurück nach Noordwijk. Die Route kann verkürzt werden auf 34.2 km.


* Fietsen met afstapjes langs Lek en Zouwe (35 km) Een fietstocht (met enkele facultatieve afstapjes) in de omgeving van Ameide, op de grens van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het is een typisch Nederlands polder/rivierengebied. Vooral in het voorjaar, in de bloesemtijd, is deze route mooi. De route is in tweeën te knippen en is in totaal zo'n 35 km lang.


* Kersenroute Amerongen/Betuwe (50 km)
Deze route start in Amerongen en laat de fietsers met name kennismaken met de Betuwe, met zijn uitgestrekte boomgaarden.


* Langs 's Heeren Wegen: Fietstocht 1 (22 km)
Deze route voert langs de dorpen Eck en Wiel, Ingen, Ommeren en Lienden, langs de Rijndijk, over smalle landweggetjes met appel- en perenboomgaarden in de (Nederlandse) Betuwe.


* Langs 's Heeren Wegen: Fietstocht 2 (22 km)
Deze route voert langs de dorpen Ochten, Kesteren, buurtschap Aalst en Lienden in de Nederlandse Betuwe. U fietst op de Marsdijk langs de Nederrijn met uitzicht op de Utrechtse Heuvelrug en Rhenen en u fietst door een fraai landschap met appel-, peren- en kersenboomgaarden.


* Route Betuws Fruit (50,5 km)
Dit is een fietsroute door de Betuwe met gebruikmaking van de voetveren van Druten-Dodewaard/Echteld en Tiel-Wamel (let dus op de vaardagen en vaartijden!). De route gaat over verharde fietspaden en wegen. U fietst niet veel over de dijk, maar in het fruitgebied tussen de Waal en de Rijn. De route volgt voor een belangrijk deel de route 'Betuwe in bloei' (zie ook hierboven).


* Rondje Kromme Rijn (41 km)
Deze route gaat door het gebied van de Kromme Rijn. Het is een zelf ontworpen route en is dus niet de ANWB-route met de desbetreffende borden! In met name 't Goy ziet u een groot aantal fruitboomgaarden.


* Tulip Land fietsroute vanuit Lisse (30 km)
Een mooie fietsroute voert u langs de prachtige bollenvelden van Lisse, Sassenheim, Noordwijkerhout, Ruigenhoek, De Zilk en Hillegom. Deze route is volledig beschreven en is ook als GPS-route beschikbaar!


---

Nadere informatie (

Ingezonden persbericht