Time : 10:00:00
Date : 25 March 2008
Sender Name: Pronota nv

Pronota lanceert verificatieplatform voor eiwitbiomerkers.

Antilichaamvrij platform reduceert kost en tijd bij de ontwikkeling van kwantitatieve eiwittests voor de screening van laag abundante biomerkers in het bloed

---

---------------

Gent, Belgie, 26 maart 2008 - Pronota nv, het in Belgie gevestigde onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf, kondigde vandaag op de Molecular Medicine Tri-Conference in San Francisco de lancering aan van MASSterclassTM, zijn uiterst gevoelige platform voor de verificatie van eiwit biomerkers.

Doordat het MASSterclass platform grootschalige screening van kandidaat biomerkers toelaat, zonder dat daarvoor antilichamen opgewekt moeten worden, biedt het een oplossing aan een van de belangrijkste pijnpunten bij de ontwikkeling van biomerkers. Het systeem verlegt de analytische grenzen van antilichaamvrije eiwittests doordat het concentratiebepalingen van eiwitten in de lage nanogram per milliliter range in bloed mogelijk maakt. Dit laat toe op een efficiente en betrouwbare manier eiwitten te meten die specifiek veranderen bij bepaalde ziekten of bij therapie.

Om de vereiste gevoeligheid te bereiken en tegelijk de analytische reproduceerbaarheid te garanderen, brengt MASSterclass een innovatieve serie van orthogonale scheidingsmethoden en gerichte tandem massaspectrometrie samen om zo de complexiteit van de stalen voldoende te reduceren. De workflow garandeert eveneens een voldoende doorvoer bij het analyseren van biomerker reeksen door het simultaan meten van die biomerkers in hetzelfde staal.

Dit nieuwe platform vormt een aanvulling op MASStermind®, Pronota's platform voor het opsporen van biomerkers dat toelaat om hoogkwalitatieve "hitlijsten" van laag abundante eiwitbiomerkers in bloed te genereren. De combinatie van beide platformen laat een geintegreerde aanpak toe, die de kans om een kandidaat biomerker binnen een redelijke tijdspanne tot een klinisch geimplementeerd product te brengen gevoelig vergroot.

"De introductie van MASSterclass vormt een belangrijke mijlpaal voor Pronota", vertelde Nick McCooke, CEO. "Het platform stelt Pronota en onze partners in staat om de kloof tussen de ontdekking van biomerkers en de uiteindelijke klinische test te dichten, door een efficiënte beoordeling en selectie van de kandidaat-biomerkers (afzonderlijk of gecombineerd in reeksen) met het beste klinische potentieel."

De technologieplatforms voor de opsporing van kandidaat-biomerkers, MASSterclass en MASStermind, met meer informatie over de performantie van de systemen en de huidige toepassingen ervan, zullen worden voorgesteld door Dr. Huw Davies, Business Development Director, op 27 maart op de Molecular Medicine Tri-Conference (10.15, Translational Medicine Track). Pronota zal op de conferentie ook twee posters voorstellen die gebaseerd zijn op hun platforms voor - respectievelijk - de opsporing en verificatie van biomerkers.

Perscontact :
Bij Pronota:
Katleen Verleysen, PhD
Technology Development Director
Pronota nv
Technologiepark 4
VIB Bio-incubator
B-9052 Gent, België
http://www.pronota.com

Tel.: +32 9 241 11 64
Fax: +32 9 241 11 69
E-mail: katleen.verleysen@pronota.com

Media relations:
At Northbank Communications
Lorna Cuddon, Account Director
CollegeHill
The Registry Royal Mint Court
London, EC3N 4QN, UK

Tel.: +44 (0)20 7866 7860
Fax: +44 (0)20 7866 7900
E-mail: Lorna.Cuddon@collegehill.com


- EINDE -

Opmerkingen voor de uitgevers:

Over Pronota nv

http://www.pronota.com

Pronota nv ontwikkelt en commercialiseert platforms voor de opsporing van eiwitbiomerkers van de tweede generatie met het oog op een snelle identificatie van kandidaat-geneesmiddelen en diagnostische producten voor een meer nauwkeurige diagnose en gepersonaliseerde behandeling van bepaalde aandoeningen. Pronota levert daarnaast ook proteomics onderzoeks- en ontwikkelingsservices onder contract en werkt samen met de farmaceutische en diagnostische industrie. Het bedrijf beschikt over de knowhow voor proteomics profilering, de opsporing van biomerkers, mapping van protease-enzymactiviteit en kwantitatieve multiplex eiwittests zonder dat er antilichamen moeten worden geproduceerd.

Pronota (het vroegere Peakadilly) werd opgericht in augustus 2004 door het Vlaamse Interuniversitaire Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit van Gent. Het bedrijf heeft een portefeuille met platformtechnologie en productpatenten in de VS, Europa en Canada. In 2006 verzamelde Pronota ¤ 14,5 m in een Series A financieringsronde ondersteund door Life Science Partners (LSP), GIMV, Johnson and Johnson Development Corporation, KBC Private Equity en Baekeland Fonds II. Het ontving ook meer dan ¤ 3,5 m van de Vlaamse regering. Proteomics partnerships met de industrie genereerden nog eens ¤ 3 m. Pronota is gevestigd in Gent, België en stelt 28 mensen te werk.

URL: http://www.pronota.com

Link to Press Release - NL Link to Press Release - UK