Ingezonden persbericht


Spammers maken misbruik van Google Apps

Amsterdam, 25 maart 2008 - Nigeriaanse frauderende spammers hebben Google Apps gehackt en contactgegevens van zakenmensen gestolen. Vervolgens verstuurden de hackers hun frauduleuze 'hooks' als uitnodiging vanuit de persoonlijke Google Calender van de slachtoffers. De e-mails zijn gepersonaliseerd en iedere ontvanger krijgt een andere link toegestuurd. Dit maakt URL-gebaseerd filteren lastiger.

"Dit is een nieuwe, nog niet eerder geziene aanpak die gebaseerd is op sociale-netwerktechnologie. Het is bijzonder ongewoon dat deze spam direct in groten getale is verspreid. Normaal is er eerst een testfase waarin de beantwoordingsratio geëvalueerd wordt. Na zo'n test worden sommige technieken nooit meer toegepast. Deze spammers hanteren een totaal andere aanpak", zegt Bogdan Dumitri, CTO van BitDefender.

De Nigeriaanse oplichtingspraktijken laten potentiële slachtoffers denken dat ze een groot geldbedrag hebben geërfd of om een andere reden ontvangen. De gever van het geld is een onwaarschijnlijke en onbetrouwbare bron die om gegevens vraagt om het geld te kunnen overmaken. Google Support is ingelicht en blokkeert de accounts die hiervoor gebruikt werden.

Deze nieuwe spamaanval is dinsdagochtend 18 maart ontdekt door de antispamanalisten van BitDefender en opgenomen in de database. BitDefender-gebruikers zijn dus uitstekend beschermd tegen deze vorm van malware.

Over BitDefender
BitDefender is wereldwijd marktleider op het gebied van beveiligingsoplossingen. BitDefender is een toonaangevende organisatie op het gebied van detectie van actuele internetdreigingen. Op basis van zijn onderzoeksgegevens ontwikkelt BitDefender de snelste en meest effectieve antivirus- en e-mailbeveiligingssoftware. De beveiligingssoftware van BitDefender is eenvoudig te installeren, te gebruiken en te updaten. De beveiligingsoplossingen van het bedrijf voldoen aan de allernieuwste beveiligingseisen voor computers en servers. De software van BitDefender biedt op dit moment bescherming aan ruim 41 miljoen thuis- en bedrijfsgebruikers in meer dan 180 landen. BitDefender Antivirus-software eindigt steevast in de top van de best geteste pakketten bij bijvoorbeeld de Consumentenbond, ICSA Labs, Checkmark en Virus Bulletin. BitDefender, onderdeel van SOFTWIN, heeft zijn hoofdkantoor in Boekarest, Roemenië. Daarnaast zijn er vestigingen in Duitsland (Tettnang), Spanje (Barcelona) en de VS (Fort Lauderdale, Florida). Meer informatie vindt u op www.bitdefender.com. *-*-*-*-*