Eerste Tsjechisch-Nederlandse cross-border investering door informals


GRONINGEN / PRAAG, 20080325 -- Begin 2008 heeft 360 Cities, een Tsjechisch internet bedrijf, succesvol een investeringsronde afgerond om early stage growth te financieren. De Europese investeerders zijn gevonden via een groot Europees project, EASY. EASY wil informal investors stimuleren om over de grens te investeren en is het grootste Europese project ooit ten behoeve van jonge innovatieve bedrijven. Het heeft een budget van 5,2 M ¤ en er zijn 17 organisaties uit 11 Europese lidstaten bij betrokken.

Tijdens twee internationale EASY bijeenkomsten kregen 240 informals uit Europa presentaties voorgeschoteld van 24 Europese ondernemers die op zoek zijn naar investeerders. De eerste bijeenkomst werd in juni 2007 gehouden in Helsinki. Één van de zich presenterende bedrijven was de Tjechische internet start-up 360 cities.net. Het bedrijf is gespecialiseerd in internet imagery en on-line virtual reality imaging en wil de belangrijkste speler worden voor wat betreft VR City Guide op het internet. Het bedrijf wordt geleid door 2 Amerikaanse ondernemers wonende te Praag, Jeffrey Martin en Steve Hercher. Eerstgenoemde is één van de mede-oprichters en van huis uit professioneel fotograaf. In 2006 ontdekte hij de potentie van panoramische beelden, ook wel virtual reality of 360 graden fotografie genoemd. Kortom het mogelijk maken om beelden of plaatjes op het internet 360 graden te laten draaien. Daarnaast stellen zij gebruikers in staat om interactieve beelden van een locatie te bekijken o.a. in combinatie met Google satelliet kaarten. Jeffrey Martin kwam samen met zijn broer David Martin, expert in de informatie technologie, tot nooit eerder onderzochte toepassingsmogelijkheden voor het toerisme, bijvoorbeeld het bekijken van toeristische bestemmingen, bezichtigen voor gebouwen, restaurants, etc.De presentatie en de revolutionaire mogelijkheden binnen het business concept van 360 Cities maakten een grote indruk op een groep Nederlandse investeerders. In samenwerking met meer dan 10 andere Europese investeerders, onder meer uit Nederland, Finland en Oostenrijk, werd besloten tot oprichting van een Nederlandse tak: 360 Cities BV. Drijvende kracht achter de investering zijn Joop Angenent middels het investeringsfonds SDF Investors BV (een nieuw netwerk van investeerders) en Lex de Lange van het Nederlandse technologie- investeringsfonds TIFAN B.V. De Lange is tevens CEO van Zernike Group BV, één van de expert partners binnen het Easy project en een internationaal bedrijf op het gebied van seed fund management.

Lex de Lange: "Het is de eerste keer is dat een groep business angels in Tsjechië een dergelijk investering faciliteert, en het is zeer bijzonder dat deze business angels uit verschillende Europese landen komen. Hiermee haalt 360 Cities niet alleen geld binnen, maar krijgt het ook toegang tot expertise en netwerken in heel Europa. Onze verwachting is dan ook dat het bedrijf hiermee een enorme groeispurt kan maken."