Levende betonmuren zorgen voor verrassende gebruikerservaringen


Traxon Technologies en INTRON ontwikkelen prototype van LED betonmuur

ROTTERDAM/VENLO, 20080325 -- Traxon Technologies en INTRON hebben een prototype ontwikkeld van een "levende betonmuur", een combinatie van LEDs en beton waarbij de gebruiker van een ruimte een zeer verrassend effect ervaart als de muur ineens begint te "leven", en waarbij de muur tevens vele functionele toepassingsmogelijkheden kent.

In steeds meer architecturale toepassingen, voornamelijk geënt op de industriële "look & feel", worden betonnen muren gebruikt zonder stucwerk, zonder verfkleur, etc. Een ietwat harde grijze muur, die "rauw" aandoet. Welk een verbazing maakt zich van de gebruiker van een ruimte meester als de muur, schijnbaar vanuit het niets, ineens begint om lichtanimaties te vertonen. Een multifunctionele muur, terwijl er geen verlichtingsarmatuur zichtbaar is.

De heer Rudy van der Blom van INTRON BV: "We wilden onderzoeken of het enerzijds technisch haalbaar was om een dergelijke betonmuur te ontwikkelen, maar anderzijds wilden we ook onderzoeken hoe gebruikers van een ruimte zouden reageren op een dergelijke verrassing". Inmiddels is technisch aangetoond dat het haalbaar is, door een prototype te ontwikkelen met LED boards van Traxon Technologies, ieder met 16 individueel aanstuurbare RGB LEDs, verwerkt in een betonwand. Het licht van de LEDs is zichtbaar aan de buitenkant van de betonmuur door het slim toepassen van optische vezels verwerkt in het beton. "Licht als middel om onze zintuigen te prikkelen, om onze gemoedstoestand positief te beïnvloeden, gaat een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven. En daar waar veelal gedacht wordt aan het aanlichten van muren en objecten, zien wij ook een grote toekomst voor zogenaamd ingewerkt c.q. ingebouwd licht", aldus Marc Steenbergen, general manager van Traxon Technologies Europe B.V. Alhoewel het prototype van de wand gemaakt is met individueel aanstuurbare LEDs waarbij Traxon's besturingstechnologie gebruikt is, is het ook mogelijk om een wand in zijn geheel handmatig van kleur te doen veranderen met de nieuwe Traxon Light Drive. Naast de voor de hand liggende creatieve toepassingsmogelijkheden zijn ook diverse functionele toepassingen bedenkbaar op het gebied van signaal- en display functies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het begeleiden van auto's in een parkeergarage naar een vrije parkeerplaats (richtingsaanwijzers in betonnen wand of vloer).

Over INTRON

INTRON is een onafhankelijke, dienstverlenende onderneming op het gebied van kwaliteitsvaststelling, kwaliteitsverbetering en kwaliteitsvoorspelling van producten en processen voor de bouw. INTRON ontwikkelt en adviseert, inspecteert en meet, attesteert en certificeert. Door middel van hoogwaardige kennis en eigen laboratoria zorgt INTRON voor een optimaal resultaat voor haar klanten. Haar kerncompetenties bestaan uit materiaalkunde, opstellen en testen van functionele prestatie-eisen van materialen, en het beheersen van methoden voor het zeker stellen van de kwaliteit van processen, materialen, producten, personen en diensten. Daarnaast heeft INTRON een eigen business development afdeling welke zich bezig houdt met het ontwikkelen en aanboren van innovatieve markten op het gebied van bouw en techniek.
Traxon Technologies is een vooraanstaande leverancier van bestuurbare LED verlichtingssystemen met kantoren en gecertificeerde specialisten over de gehele wereld. Traxon Technologies levert een volledige suite van DMX hardware en software, en richt zich op de professionele markt voor high-end LED verlichtingsystemen in architectuur (indoor,outdoor), beurzen & tentoonstellingen, winkels en winkelcentra, en entertainment.