Ingezonden persbericht


Amsterdam, 6 februari 2008

PERSBERICHT

10e Amnesty International Filmfestival opent met
'Anna, Seven Years on Frontline'

Wereldpremière documentaire van Anna Politkovskaja

Het 10e Amnesty International Filmfestival (AIFF) opent woensdagavond 26 maart met de wereldpremière van Anna, Seven Years on Frontline. De nieuwe documentaire van de Russisch-Nederlandse regisseur Masha Novikova belicht het leven en werk van de Russische journalist Anna Politkovskaja. Het AIFF vindt plaats van woensdag 26 tot en met zondag 30 maart. De openingsavond is in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.

Anna, Seven Years on Frontline (Nederland, 2008)
De documentaire vertelt het levensverhaal van Russische journalist Anna Politkovskaja. Aan de hand van archiefmateriaal en gesprekken met vrienden en collega's vormt zich een beeld van haar strijd tegen mensenrechtenschendingen in Rusland. Anna Politkovskaja bevindt zich zeven jaar van haar leven aan de frontlinie in Tsjetsjenië en loopt daarbij meerdere malen groot risico. Ze schreef kritische boeken en artikelen over Rusland en de onderdrukking van het Tsjetsjeense volk. Voor haar werk werd ze diverse malen onderscheiden. Zo ontving ze in april 2005 de prijs voor de vrijheid en de toekomst van de pers van de Mediastichting Leipzig. Door haar kritische houding ten opzichte van Poetin's beleid en het aankaarten van politieke en maatschappelijke misstanden maakte zij zich niet geliefd bij de Russische machthebbers. Op 7 oktober 2006 kwam abrupt een einde haar leven. Anna Politkovskaja werd in de hal van haar appartement doodgeschoten. Het onderzoek naar de moord op haar verloopt traag en heeft tot nu toe tot weinig resultaat geleid. In Anna, Seven Years on Frontline ontmoeten we Galina Musaliyeva en Vyaceslav Izmailov. Beide waren collega's van Politkovskaja bij de Russische krant Novaya Gazeta. Vyaceslav vertelt over zijn onderzoek naar de moord op Anna. Mensenrechtenadvocate Lida Joesoepova vertelt over de invloed die zowel het leven als de dood van Politkovskaja op haar heeft gehad. In 2004 ontving Joesoepova de Martin Ennals Award vanwege haar inzet voor de mensenrechten in Tsjetsjenië.

Hommage aan mensenrechtenactivisten
Het AIFF brengt met deze jubileumeditie een ode aan mensenrechtenactivisten. Aan journalisten, advocaten, politici en andere burgers die zich vreedzaam inzetten voor het bevorderen van de naleving van de mensenrechten. In tal van landen verdwijnen mensenrechtenactivisten of worden ze gearresteerd, gemarteld of vermoord. Ondanks het gevaar gaan ze door met hun strijd. In toenemende mate treden ook filmmakers op als activist. Documentairemakers trachten transparantie en inzicht af te dwingen daar waar duistere praktijken aan onze ogen worden onttrokken. Regisseurs voeren acties rond hun speelfilms over onrechtvaardigheid, straffeloosheid, wrede onmenselijke behandeling, discriminatie en/of uitbuiting.

Masha Novikova

Masha Novikova (1956) is in Moskou geboren. Na haar studie pedagogiek aan de Universiteit van Moskou werkte Masha enkele jaren als lerares Russische taal en literatuur. In Kazachstan was ze regieassistent in een Duits theater. Vlak voor de val van de Berlijnse muur kwam ze naar Nederland. Sindsdien woont ze in Amsterdam. In april 2000 werkte ze mee aan de documentaire Train to Grozny van Leo de Boer. Vanaf dat moment raakt ze betrokken bij het conflict in Tsjetsjenië en zet ze zich in voor verschillende filmprojecten in dit land. Ook werkte Masha mee aan de documentaire Dans, Grozny Dans (Nederland, 2002) van Jos de Putter. In 2005 regisseerde ze haar eerste documentaire Fallen Angel over de handel in Oost-Europese vrouwen die in Nederland als prostituee werken. Na haar debuut regisseerde Masha een documentaire over de val van de Sovjet Unie, Drie Kameraden (Nederland, 2006). Samen met Jos de Putter maakte ze hierna de documentaire over de vermoorde ex-officier van de KGB, Alexandre Litvinenko, In memoriam Alexander Litvinenko (Nederland, 2006).

10e Amnesty International Filmfestival
Van 26 tot en met 30 maart vertoont AIFF zo'n veertig speelfilms, documentaires en korte films over mensenrechten en menselijke waardigheid. Festivallocaties zijn filmtheaters Kriterion en Studio K in Amsterdam en Filmhuis Den Haag. In het verdiepingsprogramma gaan filmmakers, mensenrechtenactivisten en publiek met elkaar in gesprek. Het festival kent de VARA Publieksprijs en een jongerenprijs, de MovieSquad AllRightS Award.

Het Amnesty International Film Festival wordt mogelijk gemaakt door: Amnesty International, Stichting DOEN, HIVOS-NCDO Cultuurfonds Trouw, VARA, ASN Bank, ICCO, Milieudefensie, Nederlands Fonds voor de Kunst, ThuisKopie Fonds, VSBfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Amsterdam Partners

Zie www.amnestyfilmfestival.nl voor meer informatie. Het complete programma is vanaf begin maart online. Op woensdag 12 maart verschijnt het festivalprogramma in Dagblad Trouw.

= = = = =

Noot aan de redactie -