Protestantse Kerk in Nederland


Kinderbijbels: door de bomen het bos nog zien?

wo 26 maart 2008, 20:00 uur - 22:00 uur
Elke ouder, die serieus zijn/haar kind groot wil brengen in de christelijke traditie, komt vroeg of laat voor het moment te staan om een keuze te maken welke kinderbijbel hij/zij wil gebruiken. Dezelfde als die van vroeger?

Of toch die met die mooie plaatjes? En als je kind groter wordt, welke kies je dan? En als je kind naar de middelbare school gaat en in aanraking komt met het wetenschappelijk wereldbeeld, is er dan nog een bijbel, waaruit je kunt lezen?

En daarnaast heeft elke kinderbijbel zijn eigen Godsbeeld, dat in de vertelling en in de platen naar voren komt. Kinderen zijn heel sfeergevoelig. De wijze waarop verteld wordt, luistert heel nauw. Achter elke beschrijving gaat een interpretatie van de auteur schuil. Strookt die met de zienswijze van de ouders?

Daarnaast zijn er nog een paar punten die bij de keuze van een kinderbijbel spelen: Illustraties: welke kleuren, sfeer, afbeelding van personen etc.
Taalgebruik: moraliseren, romantiseren en fantasie. In welke mate is er van gebruik gemaakt?

Veel van deze aspecten kom je te weten door diverse verhalen in de verschillende kinderbijbels met elkaar te vergelijken. Welke sfeer spreekt je aan?

Genoeg om een avond over te praten:
De kinderbijbel is een belangrijk boek op weg naar het kennen van God en op weg naar de bijbel die de kinderen uiteindelijk, wanneer ze ouder zijn, gaan lezen.

En het zou leuk zijn, als iedereen zijn /haar eigen kinderbijbel zou willen meenemen.
Ter vergelijking. En als er plaatjes en/of tekeningen staan bij het verhaal van de vader met de twee zonen (of de verloren zoon), dan zou het mooi zijn als u die zou kunnen kopiëren en meenemen.

Datum: 26 maart 2008
Tijd: 20.00 uur
Plaats: Ontmoetingscentrum naast de Minderbroederskerk in Roermond

Opgave en belangstelling:
ds. Gerard Rinsma

Tel: (0475) 325 526
e-mail: gerard.rinsma@hetnet.nl