Gemeente Emmen

Persbericht: Jong Oranje tegen Jong Estland in Emmen

Op woensdag 26 maart speelt Jong Oranje een voetbalwedstrijd tegen Jong Oranje. De KNVB heeft het Univé-stadion in Emmen hiervoor uitgekozen. Aanleiding vormen mede de goede ervaringen van de KNVB met Emmen tijdens het Wereldkampioenschap Jeugd tot 21 jaar in 2005. Maar ook het vertrouwen in de goede en veilige aanpak van de gemeente en de politie en FC Emmen. De afgelopen tijd is Emmen geregeld het podium waar naar wordt uitgeweken voor bijvoorbeeld risicowedstrijden van elders in het land. Dit draagt bij aan het positieve imago van Emmen.

Vanaf begin vorig jaar zijn er onder regie van de gemeente Emmen en in nauwe samenwerking met verschillende partners een aantal voetbalwedstrijden in het stadion van FC Emmen georganiseerd, die elders in Nederland in het kader van de veiligheid niet konden worden gespeeld. Deze wedstrijden behoorden dus niet tot het reguliere wedstrijdprogramma van FC Emmen.

Het betrof de volgende wedstrijden:
25-04-2007 ADO de Haag- FC Groningen (resterende speeltijd).
01-05-2007 FC Zwolle-FC Dordrecht (nacompetitie). 26-09-2007 Be Quick 28-ADO Den Haag (bekerwedstrijd). 30-10-2007 FC Zwolle-Go Ahead Eagles (bekerwedstrijd).

Veiligheid centraal
In het wedstrijdoverleg worden alle te spelen wedstrijden met FC Emmen besproken. Is er een verzoek van andere betaald voetbalorganisatie dan wordt dit eveneens besproken. In dit overleg zijn de gemeente Emmen, de politie en de FC Emmen vertegenwoordigd. Het Openbaar Ministerie is op afroep beschikbaar. In dit overleg worden de wedstrijden voorbereid en geëvalueerd. Er wordt een inschatting gemaakt van de veiligheidsrisicos. Vervolgens wordt die risicoanalyse besproken met vertegenwoordigers van de betaald voetbalorganisatie die in Emmen komen spelen, met de KNVB, met justitie, met de brandweer en met de politie van een andere regio. Als het nodig is wordt ook overleg gevoerd met de lokale middenstand en andere partijen die ook actief zijn op de Meerdijk.

Uiteindelijk worden de genomen maatregelen, zoals wel of geen verplichte buscombi, een noodverordening, extra inzet politie of een speciaal verkeersplan etc., besproken in het overleg tussen de gemeente en de politie, waarvan de burgemeester de voorzitter is. Hierin wordt het besluit genomen of een wedstrijd kan worden gespeeld en welke maatregelen daarbij noodzakelijk zijn. Uiteraard worden de kosten door de bezoekende partijen gedragen.

De veiligheid tijdens de wedstrijd
Tijdens het spelen van een thuiswedstrijd van FC Emmen is een belangrijke rol weggelegd voor de stewards, die bij elke thuiswedstrijd van FC Emmen aanwezig zijn met ongeveer 55 mensen. De stewards kennen de supporters en zijn ook bekend met het ontruimingsplan van het stadion. Zij moeten als gastheer/vrouw de veiligheid in het stadion in de gaten houden en worden daarin ondersteund door de politie. Soms wordt ter ondersteuning Veiligheidszorg Drenthe ingezet. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de wedstrijd van Jong Oranje Jong Estland op woensdag 26 maart. De verkeersstromen van en naar het stadion worden begeleid door circa 27 verkeersregelaars/parkeerwachten van deze Veiligheidszorg Drenthe.

Verkeersplan voor wedstrijd Jong Oranje Jong Estland Voor de wedstrijd Jong Oranje Jong Estland in het Univé-stadion op woensdag 26 maart (aanvang: 18.00 uur) is een speciaal verkeersplan ontwikkeld. Bedoeling hiervan is om de bezoekersstromen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Bezoekers wordt aangeraden zoveel mogelijk met de fiets of te voet te komen. Er is een bewaakte fietsstalling aanwezig op het plein voor het stadion.


1. De aanrijroute voor de hulpverleningsdiensten is via de Meerdijk aan de zuidkant van het stadion.

2. Bezoekers, die met de auto komen kunnen zowel via de noordkant als de zuidkant de parkeerterreinen bereiken.

3. Bezoekers die met de fiets komen kunnen het stadion via de zuidkant en de noordkant bereiken. Bovendien kan vanuit Angelslo de Rondweg worden overgestoken.

Zie voor meer informatie het kaartje van het verkeersplan.

IFRAME: printFrame

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend. De inhoud van de sites waarmee een link is aangebracht op basis van een aantal criteria, valt niet onder verantwoordelijkheid van de gemeente Emmen.

© 2008 Gemeente Emmen