Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Werkgelegenheidsproject biedt jongeren perspectief

De Soccer Academie en Aanbouw Rijnmond (aannemer) werken samen met voetbalclub HOV en het jongerenwerk Crooswijk aan een project om werkloze jongeren aan een baan te helpen.

Een belangrijk deel van de jeugdige spelers van Voetbalvereniging Hoop op Vooruitgang (HOV) groeit op in wijken waar zij weinig positieve prikkels krijgen. Een veel gehoorde klacht uit deze wijk is dat jongeren te weinig bewegen en dat jongeren snel in een neerwaartse spiraal van criminaliteit en langdurige werkloosheid belanden.

Gestructureerde leefomgeving

Voetbalclub HOV en de Soccer Academy, een school waar kinderen zich na schooltijd kunnen bekwamen in het voetbal, werken samen aan een nieuwe formule van om de jeugd een gestructureerde leefomgeving te bieden. Een andere partner in dit project is aannemer Aanbouw Rijnmond, een bedrijf dat jonge werkloze Rotterdamse spelers van HOV helpt aan werk. Het criterium is dat kandidaten bekend moeten zijn bij de dienst SoZaWe van de gemeente Rotterdam. Het kan om jongeren gaan die een uitkering ontvangen in het kader van de Wet Werk en Bijstand (WWB), maar het kan ook om de zogenaamde niet-uitkeringsgerechtigden gaan. Aanbouw Rijnmond helpt deze jongeren aan werk in de weg-en waterbouw, maar ook in de groenvoorziening.

Begeleiding

De begeleider van voetbalvereniging HOV signaleert wanneer een jongere toe is aan werk, al dan niet gecombineerd met een basisopleiding. De jongere moet vervolgens worden aangemeld bij Aanbouw Rijnmond, waarna een jongere een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek ontvangt. Wanneer dit gesprek positief verloopt, kan de jongere een vast dienstverband van 1,5 jaar krijgen en gedetacheerd worden bij een bedrijf. Een andere mogelijkheid is dat de jongere een basisopleiding krijgt binnen de schildersbranche, of de weg- en waterbouw, en aansluitend een dienstverband van 1,5 jaar krijgt binnen de betreffende sector. Vanaf het moment dat de jongere in dienst komt, krijgt deze begeleiding van een jobcoach van Aanbouw Rijnmond. Door de samenwerking hopen de drie partijen een bijdrage te kunnen leveren aan de bestrijding van de jeugdproblematiek in deelgemeente Kralingen-Crooswijk.