Universiteit Leiden

Prof. Louis Andriessen over La Commedia

Louis Andriessen is hoogleraar Scheppende kunsten in de Faculteit der Kunsten, het samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden en de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans in Den Haag. Hij is een van de meest vooraanstaande componisten in Nederland, en componeerde zowel ingenieuze solocomposities als grootschalige theatrale werken. Daarnaast heeft hij grote ervaring op het gebied van opera, muziektheater en dans, en werkte hij met de grootste talenten onder de uitvoerenden in deze disciplines. Ook als leermeester heeft Andriessen een grote reputatie. Op het Koninklijk Conservatorium trekt hij studenten van over de hele wereld. Verder vervulde hij gasthoogleraarschappen bij verschillende Amerikaanse universiteiten. Hij heeft diverse ensembles helpen ontstaan, het resultaat van onderwijs met een sterk experimentele, artistieke grondslag.

Op woensdag 26 maart is het podium van het Scheltemacomplex voor prof. Louis Andriessen. Hij wordt dan door Frans de Ruiter, decaan van de Faculteit der Kunsten, geïnterviewd over de postmoderne ideologie van het componeren en de gevolgen hiervan voor zijn eigen componeerpraktijk.

Louis Andriessen spreekt over La Commedia, de nieuwe opera die in juni 2008 in première gaat bij De Nederlandse Opera en het Holland Festival, in Carré. Filmmaker Hal Hartley is de regisseur. De teksten voor de opera selecteerde Andriessen zelf. Ze zijn onder meer afkomstig uit Dante's Commedia, en Vondels Lucifer.

Op 26 maart staat het eerste deel van de opera centraal: De Stad van Dis of: Het Narrenschip. In november 2007 is dit deel in première gegaan in Los Angeles, uitgevoerd door de LA Master Chorale en musici van het LA Philharmonic. Delen van dit concert zijn te horen.

26 maart 2008, 20.00 uur
Scheltemacomplex
Marktsteeg 1
Gratis toegang

Aanmelden
Rosalien van der Poel

071 527 18 04

(25 maart 2008)