Gemeente Rotterdam

Sinds kort kunnen de ruim 200 buurtagenten van het korps Rotterdam-Rijnmond veel vaker de straat op. De politieleiding heeft maatregelen getroffen om hen te verlossen van de enorme hoeveelheid regel- en papierwerk.

Naast bewoners die klaagden dat ze de buurtagenten nauwelijks zagen, vonden de agenten zelf ook dat ze nog maar nauwelijks in contact kwamen met de buurtbewoners. Dit had deels te maken met de tweejaar durende opleiding die alle agenten moesten volgen. Nu hebben de meeste de opleiding afgerond dus kunnen ze de wijken in.

Praktijkcoaches
Om het werk beter te verdelen heeft de korpsleiding werkverdelers aangesteld. Zij gaan het vele regel- en papierwerk voor de buurtagenten uit handen nemen. Volgens politievoorlichter Huub Veeneman lopen er in sommige districten experimenten met een wijksecretariaat en praktijkcoaches. De coaches moeten de beginnende buurtagenten zo praktisch mogelijk leren te werken.

Netwerken opbouwen
Het werk dat binnen gedaan moet worden, is nu een stuk verminderd. Zo kunnen de buurtagenten weer doen wat ze moeten doen; netwerken opbouwen in de buurt. De buurtagenten worden beschouwd als de oren en ogen van de politie. Ze houden bijvoorbeeld vijf-minutengesprekken. Hierin praten ze op stille momenten met de buurtbewoners over de wijk en eventuele overlast of problemen.

Bron: Bestuursdienst, 26-03-2008