Gemeente Boekel


De voorjaarsschoonmaak in aantocht

Dit jaar begint op 20 maart de lente. De korte winterdagen zijn voorbij; het is weer tijd voor de jaarlijkse schoonmaak. Maar heeft u wel eens stilgestaan bij de producten waarmee u huishoudt? Want behalve de volledig biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen die verkrijgbaar zijn bij elke natuurwinkel, zijn er ook nog andere alternatieven die bijzonder milieuvriendelijk zijn. Wilt u bij de voorjaarsschoonmaak geen (milieu) sporen nalaten en wilt u bovendien goedkoper uit zijn? Lees dan snel verder.

Voorbeelden van goede milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen (al uit grootmoeders tijd) zijn: soda, natuurazijn en groene zeep. Soda is een zout dat kan worden gebruikt in plaats van chloor. Het reinigt, bijt uit en het heeft een ontsmettende werking. Als u heet water over een paar flinke sodabrokken giet, dan kunt u hiermee zelfs een verstopte gootsteen of doucheput ontstoppen.

Ruitenreiniger én ontkalker

Natuurazijn (ook wel schoonmaakazijn) kunt u gebruiken als uitstekende ruitenreiniger én als ontkalker. Aanlengen met veel water en het koffiezetapparaat een paar keer door laten lopen met azijnwater en het is weer kalkvrij! Bovendien verlengt het de levensduur van het apparaat. Zowel soda als natuurazijn zijn uitstekende ontvetters. Zo kunt u voordat u gaat schilderen het houtwerk met soda of natuurazijn afnemen.

Groene zeep

Groene zeep is een prima zeep voor de dagelijkse reiniging in de keuken of het toilet. Het werkt ontsmettend en reinigend. Sommige materialen kunt u beter niet schoonmaken met groene zeep. Poreuze steenachtige materialen kunnen een doffe uitstraling krijgen en een aantal houtsoorten kan niet tegen zeep. Test daarom de zeep eerst even op een onopvallende plek van het oppervlak.

Meer weten?

Kijk op www.milieucentraal.nl onder het kopje schoonmaken.