Gemeente Rotterdam

De Europese Commissie schaart zich achter het initiatief van Rotterdam om de stad uit te roepen tot Europese Jongerenhoofdstad 2009.

Eurocommissaris Jan Figel heeft daartoe een patronaat verleend aan burgemeester Opstelten en bestuursvoorzitter Steven van Eijck van de Rotterdamse Stichting Europese Jongerenhoofdstad.

Officiële steun
Dit betekent dat er politieke steun komt vanuit de Europese commissie. Rotterdam mag nu in officiële publicaties en bij officiële gelegenheden verwijzen naar hun steun. Een officiële stempel dus van de Europese commissie.

Titel
Het European Youth Capital ziet het liefst dat het jongerenjaar elk jaar in een andere Europese hoofdstad plaats vindt. Hier heeft de Europese commissie nog niks voor toegezegd. De inzet van het lobbybezoek van Opstelten en Van Eijck is daarom de Europese Commissie aan te zetten de titel Europese Jongerenhoofdstad te formaliseren, een proces dat normaal gesproken enkele jaren in beslag neemt.

Jeugdforum
Wel is het jongerenjaar druk bezig om samen met het Europese Jeugdforum, zij vertegenwoordigt jongeren op Europees niveau, criteria voor de volgende jaren te ontwikkelen. Europese steden, zoals Malmö, Antwerpen en Sint Petersburg hebben al interesse getoond om de titel van Rotterdam na 2009 over te nemen.

Voor meer informatie over het jongerenjaar kijk op www.reyc.nl

Bron: Bestuursdienst, 26-03-2008