Gemeente Bernheze


Bijzondere aanplant op rotonde Nistelrodeseweg

De nieuwe rotonde op de Nistelrodeseweg in Heesch heeft in de afgelopen weken een ander uiterlijk gekregen. Het ontwerp voor de aanplant in het midden van de rotonde is gemaakt door hovenier Wim Lips uit Nistelrode.

Het ontwerp is gebaseerd op het kruispunt dat jarenlang op deze plaats lag. Vanaf de vier invalswegen is duidelijk een kruis zichtbaar, uitgevoerd met fijn Limburgs grind. In het midden staan zeven Japanse notenbomen, zogeheten Ginkgo biloba. Deze bomen vormen de geest van het ontwerp en zijn afgeleid van de zeven chakra's, de energie- en bewustzijnscentra in het menselijk lichaam. Door hun smalle vorm, bladkleur en de mooie herfsttooi zijn het ware blikvangers.

Elk van de vier tussenliggende ellipsvormige borders staat symbool voor een van de vier levenselementen aarde, water, vuur en lucht. Het element aarde staat voor veranderende en opnemende energie. De kleuren bruin, oker en roodbruin bepalen de herfstachtige sfeer. Het element lucht staat voor beweging en opstijgende energie. Hier horen zachte lentekleuren als wit en grijs bij. In de border van het element vuur zijn heldere kleuren toegepast zoals geel, rood en oranje, zodat er een zomerse sfeer ontstaat waarin uitdijende energie, kracht en warmte tot uitdrukking komt. Ten slotte staat het element water voor vloeiende, neerwaartse energie. Bij water hoort een koele, winterse sfeer met heldere blauwe tinten.

De aanplant op de rotonde zal binnen enkele maanden volgroeid zijn. Bernheze heeft er dan een mooi object bij, dat opvalt door de vormgeving en de bloeiwijze die elk seizoen verandert.

Voor meer informatie over het ontwerp of de filosofie kunt u contact opnemen met Lipsgroen Hoveniers, telefoon (0412) 61 27 13, www.lipsgroen.nl.