D66

Moderniseer het huwelijk

26 maart 2008

D66 vindt het tijd voor een modernisering van het huwelijk. Volgens fractievoorzitter Alexander Pechtold is het huwelijk aan verandering onderhevig: `De wet van gemeenschap van goederen dateert uit 1838, het jaar waarin de Tasmaanse Emoe uitstierf. Inmiddels is scheiden gemeengoed geworden, naast mannen zijn ook vrouwen kostverdiener geworden en gehuwden zijn rijker'. De sociaal-liberalen willen daarom de wetgeving aanpassen aan de huidige tijd.

Pechtold vindt dat de huidige gemeenschap van goederen snel moet worden veranderd. Op dit moment erft de partner automatisch van zijn of haar schoonouders, terwijl niet elke ouder dit wil. `Omdat scheiden vaker voorkomt, moeten we het erfrecht bij gemeenschap van goederen kritisch bekijken', aldus Pechtold. Erfenissen en schenkingen behoren nu tot het gemeenschappelijk vermogen, maar in de praktijk wordt dit via testamenten en schenkingsakten weer gewijzigd. De D66-voorman pleit er daarom voor om duidelijke grenzen aan te geven tussen privé- en gemeenschappelijk vermogen.

Daarnaast vraagt Pechtold aandacht voor de scheidingsprocedures. `33% van de huwelijken eindigt in een scheiding, en toch is het veel lastiger om te scheiden dan om te trouwen. Dit moet veranderen.' De PvdA beloofde vorig jaar met een voorstel te komen om de ingewikkelde en tijdrovende scheidingsprocedure te moderniseren. Pechtold: `De PvdA moet nu kleur bekennen en een besluit nemen. We moeten de huwelijkswetgeving aanpassen aan de realiteit'

---