Gemeente Venlo


Proef met functionele openbare LED-verlichting

26-3-2008

De gemeente Venlo voert in samenwerking met Essent Lighting en Industria Technische Verlichting B.V. een proef uit met LED-straatverlichting. Venlo is daarmee de eerste gemeente in Limburg waar LED-verlichting functioneel, dus ter bevordering van de sociale- en verkeersveiligheid, wordt ingezet. Op 28 maart neemt wethouder Twan Beurskens om 19.00 uur de nieuwe verlichting in de Henry Dunantstraat officieel in gebruik.

Essent Lighting heeft op 25 maart in de Henry Dunantstraat in vier masten de LED-verlichting geplaatst. Doordat de overige masten voorzien blijven van de normale lampen, zijn de verschillen duidelijk te zien.

De proef bestaat uit een technisch onderzoek, waarbij Essent Lighting de hoeveelheid licht en het energiegebruik meet. Met deze gegevens wordt bekeken of de verlichting aan de normen van de verkeersveiligheid voldoet. Daarnaast is er een onderzoek naar de waardering van de nieuwe straatverlichting, waarbij met name aandacht is voor de sociale veiligheid die de verlichting biedt. Hierbij wordt door middel van een enquête ook de mening gevraagd van de bewoners van de Henry Dunantstraat. De proef duurt tot juni 2008.

Ik ben bijzonder trots op het feit dat we als gemeente Venlo de eerste in Limburg zijn die LED-straatverlichting functioneel toepassen, aldus wethouder Twan Beurskens. Uit de resultaten van de proef zal blijken of er toekomst is voor LED-straatverlichting in Venlo. De voordelen van LED-verlichting zijn duidelijk, nu moet duidelijk worden of het ook functioneel toepasbaar is in de openbare ruimte.

Industria, huidig leverancier van een groot gedeelte van de straatverlichting in Venlo, levert de proefmodellen gratis en is een van de eersten die LED-lampen geschikt heeft gemaakt voor functionele straatverlichting. Al jaren is de behoefte aan LED op straat groot, maar tot nu toe was het licht te zwak om aan alle veiligheidsnormen te kunnen voldoen.
Als de proeven die onder meer in Venlo plaatsvinden uitwijzen dat de verlichting aan de officiële normen voldoet, loopt Nederland internationaal gezien voorop met duurzame straatverlichting.

Voordelen
LED is bijzonder energiezuinig en het materiaal gaat lang mee. Dit levert veel energiebesparing en een vermindering van onderhoud op. Bovendien kan LED-verlichting goed worden gericht. De lamp verlicht alleen het vlak dat ze moet verlichten. Het waaiert niet uit, waardoor lichtvervuiling vermindert.