Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


tijdens Pasen

24-03-2008: Witte Pasen: 700.000 buitenlandse gasten

Slechte weersvoorspellingen en vroege `Pasen' zorgden voor bescheiden start

WITTE PASEN: 700.000 BUITENLANDSE GASTEN

Het aantal buitenlandse gasten dat ons land aandeed is nog minder dan verwacht: 700.000, 50.000 minder dan verwacht. Voornamelijk Duitsers, Belgen, Fransen en Spanjaarden - genoten van een bijzonder tafereel, witte Pasen. Het aantal Nederlanders dat heeft genoten van een vakantie in eigen land is gelijk gebleven. De slechte weersvoorspellingen en de `vroege Pasen' zorgden voor minder dag- en verblijfstoerisme dan vorig jaar en de verwachtingen. Toch zorgden sneeuw, hagel afgewisseld met prachtige blauwe luchten en een lekker zonnetje voor elk wat wils. Vooral de binnenactiviteiten in attractieparken, musea, winkelen en genieten van een paaslunch of
-diner in de horeca waren favoriet.

Hotels en bungalowparken goed bezet
De buitenlandse en Nederlandse vakantiegangers overnachtten overwegend in hotels en bungalowparken, waar de bezetting respectievelijk iets minder en gelijk aan vorig jaar was. Voornamelijk de bungalowparken CenterParcs, Landal Greenparks, RP Holidays en de Duingalows in Duinrell spreken van een goede bezetting, met veel aandacht voor binnenactiviteiten en de horeca. De gasten hebben veelal vroeg geboekt. De verblijfsgasten in de bungalowparken zijn voornamelijk Nederlanders, en daarnaast ook Belgen en Duitsers.

De hotelbezetting in grote steden is iets minder dan vorig jaar. De bezoekers in de steden komen voornamelijk uit Duitsland, België, Spanje, Italië en Groot-Brittannië. Ook bijzonder zijn de toeristen uit Rusland, Tsjechië en Bulgarije in Amsterdam. De Tsjechen brachten tevens een bezoek aan de Keukenhof.

Ook elders in het land waren de Duitsers goed vertegenwoordigd. In Zeeland, Friesland, de Wadden, Maastricht, Gelderland en Overijssel maken de Duitse gasten goed gebruik van hun lange Paasvakantie. Ook de Belgen hebben Paasvakantie en dat is te merken. Opvallend zijn de Spanjaarden die voornamelijk de grote steden Rotterdam, Maastricht en Amsterdam bezochten.

Campings doen geen goede zaken ondanks vaste gasten Ondanks het koude weer, de slechte weersvoorspellingen en de `vroege' Pasen hebben de Nederlandse campings - voornamelijk die met voorzieningen - hun vaste gasten (Nederlanders en Duitsers) toch mogen verwelkomen. Maar overall gezien hebben de campings - zeker die zonder voorzieningen - het veel minder goed dan vorig jaar gedaan door het koude en natte weer. In Zeeland en Zuid-Limburg wordt gesproken van een bezetting van 20 tot 30%.

Op de Waddeneilanden is het verblijf korter dan vorig jaar. De bezoekers uit Duitsland waren hier ook al vorige week aanwezig. Zeeland spreekt over een bezetting van zo'n 80 tot 90% in de hotels, pensions en vakantiewoningen van Nederlanders en Duitsers. In Gelderland en Overijssel zaten de bungalowparken praktisch vol, met veel gasten uit eigen land en Duitsland. En in Zuid-Limburg was de hotelbezetting, vooral in Valkenburg en het Heuvelland, goed te noemen.

Slechte weersvoorspellingen zorgen voor binnenactiviteiten De slechte weersvoorspellingen en de `vroege' Pasen hebben vele dagtoeristen - die er toch graag op uit wilden gaan - er toe doen besluiten gebruik te maken van binnenactiviteiten in attractieparken en musea. Maar ook werd er goed gewinkeld op de woonboulevards en gegeten in de horecagelegenheden.

De attractieparken die buitenactiviteiten hebben, spreken van aanzienlijk minder bezoekers in vergelijking met vorig jaar. Onder andere het Openlucht museum, Blijdorp en de Efteling geven aan dat de slechte weersvoorspellingen van invloed zijn geweest. Dit geldt ook voor de watersportfacilteiten in Friesland. Terwijl 1e Paasdag toch een lekker `buitenweertje' liet zien. Dat laatste was opvallend in Maastricht waar het `lentegevoel' de terrassen op het Vrijthof vol deed lopen. En in Utrecht waar de `Culturele zondag' met vele buiten- en binnenactiviteiten goed werd bezocht.

Binnenacttracties zoals Neeltje Jans en het Arsenaal in Zeeland, Paleis 't Loo in Gelderland, de Euromast in Rotterdam, het Spoorwegmuseum in Utrecht, het Haags Gemeentemuseum in Den Haag, het Groninger Museum in Groningen, het Drents museum, het Tikibad in Duinrell, hebben het juist heel goed gedaan dit Paasweekend. Opvallend ook was de aandacht voor de Paasgebruiken zoals het ontsteken van de Paasvuren in Gelderland en Overijssel. In de Keukenhof heerst ondanks de witte Pasen toch een lentegevoel - ondanks minder bezoekers dan in het topjaar 2007 - en blijft de internationale gast met de busreizen komen. Madurodam spreekt tot nu toe van een rustig weekend, de binnenexpositie van Sesamstraat loopt wel goed.