groenten Biosap uit resten biologische groenten Agenda 26 mrt 2008

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Vanaf komend najaar verkopen Duitse supermarkten wortel-, bieten- en gemengde groentensap dat is vervaardigd uit Nederlandse groenteresten. Onderzoek van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR en het bedrijfsleven heeft aangetoond dat dit een economisch aantrekkelijk product oplevert.

Resten van grondstoffen uit de landbouw en levensmiddelenindustrie worden vaak gebruikt voor veevoer. Uit resten van biologisch geteelde groenten kan echter ook groentesap worden gemaakt.

In Nederland worden jaarlijks 33.000 ton biologische winterpenen verwerkt, waarvan 4500 ton overblijft. Van de 3700 ton biologische rode bieten die fabrikanten elk jaar verwerken, blijft ongeveer 15 procent als restant over. Uit die resten kan biosap worden geperst. Het drinken van groentesappen is in Duitsland al jaren zeer populair.

Onderzoekers van PPO hebben samen met het bedrijfsleven en een hogeschool onderzocht wat de perspectieven zijn voor biologische groentesappen, bereid volgens dit productieconcept. Daarbij is gekeken naar de herkomst van de biologische grondstoffen, naar de kwaliteit daarvan en naar de vraag op de markt. Naar verwachting worden de eerste op deze duurzame wijze geproduceerde sappen vanaf oktober in de Duitse supermarkten verkocht.

* Eindrapportage âGroentereststromen naar biosapâ (pdf)
---

Meer over dit onderwerp
Eindrapportage âGroentereststromen naar biosapâ Contact
Noen Jukema
Onderzoeker Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroente noen.jukema@wur.nl