Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda, 26 maart 2008

BREDA, 26 maart 2008

Politie zoekt getuigen zware mishandelingen

BREDA: De politie is op zoek naar mensen die mogelijk dinsdagavond rond 18.30 uur getuige zijn geweest van twee zware mishandelingen op de Concordiastraat en de Bouvignelaan.

Een groepje fietsers varriërend in de leeftijd van 14 tot 18 jaar oud, reed dinsdagavond rond 18.15 uur vanuit het centrum in de richting van het Ginneken over de Concordiastraat toen plotseling één van de fietsers, een 14-jarige inwoner van Breda, in zijn gezicht werd geslagen met een stok. Dit gebeurde voor de parkeergarage door twee jongens met een zwarte sjaal voor het gezicht, waarvan één een wit baseball-petje en één een rode droeg. De twee verdachten fietsten hierna achter het groepje aan.

De fietsers reden hierna verder over de Wilhelminastraat in de richting van de Baronielaan. Al die tijd gevolgd door de twee verdachten. Vanaf de Baronielaan is men de Bouvignelaan opgefietst. Één van de fietsers, een 17-jarige inwoner van Breda, had dit niet snel genoeg door waardoor hij alleen kwam te fietsen op de Bouvignelaan en vervolgens door de twee verdachten werd ingehaald en met een stok in zijn gezicht werd geslagen. Dit slachtoffer liep daarbij zodanige verwondingen op dat hij naar het ziekenhuis moest om deze te laten behandelen. De politie neemt deze zaak hoog op en verzoekt getuigen zich te melden via 0900 88 44. Meldingen kunnen ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Als je haar maar goed zit!

ETTEN-LEUR: Dat je haar juist goed moet zitten als je 13,14 en 15 jaar oud bent is dinsdagmiddag weer eens bevestigd. Een drietal jongens uit Zundert had in het winkelcentrum bij de drogist twee potjes gel gestolen. Helaas liep het drietal tegen de lamp waardoor zij uiteindelijk op het politiebureau belandde. Na het verhoor zijn zij overgedragen aan de ouders. Er zal nog nader gekeken worden naar de straf die het drietal krijgt opgelegd.

Beginnend bestuurder moet rijbewijs inleveren

BREDA: De politie zag in de nacht van dinsdag op woensdag een personenauto de hele rijbaan van de Teteringsedijk gebruiken. Bij controle bleek de 26-jarige bestuurder iets te diep in het glaasje te hebben gekeken. Hij blies 405 ug/l.

Sinds 1 januari 2006 is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor de beginners ligt de grens op 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l); voor ervaren bestuurders is dit 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. Doel van de regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk of het veroorzaken daarvan.

Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Politie houdt snelheidscontrole

BREDA: Op de Backer en Ruebweg heeft de politie dinsdag een snelheidscontrole gehouden. 4755 bestuurders zijn gecontroleerd waarbij er 74 in overtreding waren.

De politie controleert op snelheid omdat Snelheid het verschil kan uitmaken tussen leven en dood. Voor automobilisten is de kans op overlijden bij een aanrijding met een snelheid van 80 km/uur bijvoorbeeld al twintig keer groter dan bij een snelheid van 30 km/u. Nog treuriger zijn de cijfers over fietsers en voetgangers. Bij aanrijdingen met een snelheid van slechts 35 km/u komt 5% van de fietsers of voetgangers om het leven. Bij 48 km/u is het aandeel met dodelijke afloop al opgelopen tot 45% en bij 64 km/u overleeft nog maar 15% de klap.

De bestuurders die de snelheid hebben overtreden kunnen een bekeuring tegemoet zien.

Auteur: Nicolette Bovenhorst