Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 20 maart 2008

Bibliotheek Theaterwetenschap en Mediastudies verhuist over het water

Gepubliceerd op 20 maart 2008
Verhuizing over het water
Verhuizing bibliotheek; fotograaf Dirk Gillissen

De bibliotheek Theaterwetenschap en Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam verhuist over het water naar de Universiteitsbibliotheek aan het Singel. Van dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 maart voert transportonderneming Koninklijke Saan deze verhuizing uit via de Amsterdamse grachten met een dekschuit van Mokum Mariteam.

Verwijzingen

bibliotheek Theaterwetenschap en Mediastudies UvA

Vermindering vrachtverkeer

De bibliotheek bezit 18.500 banden op het gebied van Theaterwetenschap en Mediastudies en is nu gevestigd aan de Nieuwe Doelenstraat 16. De verhuizing is onderdeel van een jarenlang proces van schaalvergroting en concentratie van bibliotheekvoorzieningen van de faculteit Geesteswetenschappen. Daarnaast is de bibliotheek in de huidige locatie niet meer van deze tijd.
De collectie verhuist per boot naar de Universiteitsbibliotheek aan het Singel, aangezien de locatie moeilijk bereikbaar is per auto en de doorgang niet geblokkeerd mag worden. Koninklijke Saan is een van de partners van Mokum Mariteam, een stichting die de aan- en afvoer van goederen via de Amsterdamse waterwegen onderzoekt en op termijn wil exploiteren. Door het transport over de grachten hoeft Koninklijke Saan de Nieuwe Doelenstraat niet te gebruiken en wordt het vrachtautoverkeer in de Amsterdamse binnenstad verminderd. Daarmee draagt het project bij aan een schone en leefbare omgeving.

Varen naar nieuw onderkomen

De volle meterbakken (speciaal voor het verhuizen van archieven) met boeken, tijdschriften, video's en dvd's worden via het raam in een schuit geladen, die in de Amstel tegen de keldermuur van de bibliotheek wordt aangelegd. Vervolgens vaart de boot onder de Munttoren door naar het Singel ter hoogte van huisnummer 393, waar de verhuizers de bakken overladen in een vrachtwagen die ze naar het nieuwe onderkomen aan Singel 425 (de hoofdlocatie van de Universiteitsbibliotheek) brengt.

Verwijzingen

Mokum Mariteam
Saan
Bron: in- en externe communicatie Universiteitsbibliotheek Amsterdam