Gemeente Heusden


Gemeente en BWH bouwen 115 starterswoningen 26 maart 2008 Momexx naar Het Hoog 26 maart 2008
Familiebedrijf Harder naar Het Hoog 26 maart 2008 Gemeente en BWH bouwen 115 starterswoningen

Het college van Heusden sluit een intentieovereenkomst met de Vereniging Betaalbaar Wonen Heusden (BWH) om in de periode 2008-2015 zo'n 115 starterswoningen in collectief particulier opdrachtgeverschap te realiseren.

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst geeft de gemeente uitvoering aan zijn besluit van 6 maart 2007 om het initiatief van zelfbouw door een groep Heusdense starters in collectief particulier opdrachtgeverschap te ondersteunen. Sinds vijf Heusdense jongeren in de zomer van 2006 met het initiatief kwamen, hebben meer dan honderd jongeren uit de gemeente aangegeven dat ze van deze methode gebuik willen maken.

Collectief particulier opdrachtgeverschap is een inmiddels beproefde methode om kostenbesparend te bouwen. De bouwers verwerven in groepsverband een bouwkavel met woonbestemming. Hiervoor organiseren zij zich in een stichting of vereniging zonder winstoogmerk, die als opdrachtgever naar architect en aannemer van het project optreedt. De woningen worden dus in groepsverband gerealiseerd. Met name de schaalgrootte van deze manier van bouwen levert kostenvoordelen op.

Onder druk
De positie van de starters op de woningmarkt staat al jaren onder druk. Omdat het verkrijgen van een hypotheek in directe relaties staat met het inkomen van de starter, is het vanwege de hoge huizenprijzen zeer moeilijk of bijna onmogelijk om een huis te kopen.

De starterswoningen die binnen de intentieovereenkomst gebouwd worden, vallen in de categorieën goedkope en betaalbare koopwoningen. De goedkope woningen kosten maximaal EUR 170.000 v.o.n. Betaalbaar zijn de woningen met een koopprijs tussen EUR 170.000 en EUR 200.000 v.o.n. (prijspeil

1 januari 2008).

Graaf Albrechtstraat
De eerste starterswoningen worden gebouwd aan de Burg. Van de Venstraat in Vlijmen en de Graaf Albrechtstraat in Elshout. Op beide locaties gaat het om vijf woningen. In totaal worden binnen de overeenkomst zo'n 115 starterswoningen gebouwd, waarvan 45 in Vlijmen, twintig in Drunen, vijftien in Haarsteeg en in Oudheusden en tien in Elshout en in Heesbeen.

Voor de woningen komen alleen starters in aanmerking. Volgens het reglement van BWH zijn dat meerderjarige woningzoekenden die bij de inschrijving nog niet over een zelfstandige woonruimte beschikken en geen woning in eigendom hebben of hebben gehad. Ze mogen wel een kamer of huurwoning bewonen.
Geplaatst op: 26 maart 2008
Momexx naar Het Hoog

Momexx uit Drunen, specialist in matrijzen voor de kunststofverwerkende industrie, gaat zich vestigen op bedrijventerrein Het Hoog in Nieuwkuijk. Het bedrijf heeft een perceel van ruim vierduizend vierkante meter gekocht. Het nieuwe onderkomen moet onderdak bieden aan het kantoor en de werkplaats van Momexx.

Het bedrijf Momexx is begin dit jaar ontstaan uit de fusie van Quodo Mould Systems BV en Gereedschapmakerij Johan van de Wiel BV, die beide in Drunen zijn gevestigd. Naast de hoofdvestiging in Drunen heeft Mommex een productielocatie in Baarlo en twee productielocaties in China. Het bedrijf telt 75 medewerkers waarvan er zo'n veertig in Drunen werkzaam zijn.

Naar verwachting opent Momexx eind 2008 zijn deuren op Het Hoog. Geplaatst op: 26 maart 2008
Familiebedrijf Harder naar Het Hoog

De familie Harder gaat haar ondernemingen concentreren op Bedrijvenpark Het Hoog in Nieuwkuijk. De nieuwbouw aan de Touwslager gaat daarmee onderdak bieden aan schoenfabrikant Helioform, verlichtingsgroothandel Orma Lights en Messa Electronics.

Helioform heeft vestigingen in Drunen en Polen. De activiteiten van de Drunense vestiging - ontwikkeling van nieuwe schoenmodellen, planning, in- en verkoop en distributie - wordt ondergebracht in het nieuwe pand. De productie blijft in Polen. Bij Helioform werken in totaal zo'n 170 mensen, waarvan twintig in Drunen.

Verlichting
Orma Lights is een groothandel in verlichting. Het bedrijf beschikt over een kantoor met distributiefaciliteiten in Venlo en een fabriek in Roemenië. Een deel van de Venlose activiteiten verhuist naar Het Hoog. Bij Orma Lights werken in totaal twintig mensen.

Behalve Helioform en Orma Lights wordt ook Messa Electronics in het nieuwe pand aan de Touwslager ondergebracht. Messa Electronics is momenteel gevestigd in Elshout en verzorgt de opslag van schoenen en elektrotechnische materialen.
Geplaatst op: 26 maart 2008